65

De ‘nieuwe Zwarte Piet’ is nog steeds zwart

Het Nederland Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed zegt tegemoet te komen aan alle wensen door oorringen en kroeshaar af te schaffen ... Uitzending KvdB oogst veel kritiek

In het EO-programma Knevel & Van den Brink presenteerde het Nederland Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE) dinsdag ‘de nieuwe Zwarte Piet’. De figuur heeft de afgelopen jaren veel kritiek geoogst, vanwege het racistische karakter. Om hen die moeite hebben met Zwarte Piet wat tegemoet te komen, zijn de oorringen verdwenen. Ook is de VIE-piet minder traditioneel gekleed en zijn de lippen minder rood. Maar is dit eigenlijk wel voldoende? Directeur Ineke Strouken zegt verschillende mensen naar hun mening te hebben gevraagd en als inzet te hebben gehad het goede van Zwarte Piet te behouden, maar tegelijkertijd ook rekening te houden met de bezwaren. Het goede van Zwarte Piet is volgens de VIE kennelijk onder meer zijn kleur; hij blijft zwart.


Ook activist Quincy Gario werd voor het onderzoek geïnterviewd. Over hem schrijft de VIE:

Concluderend stelt Gario dat het College van de Rechten van de Mens bepaalt heeft dat de figuur Zwarte Piet een racistisch fenomeen is, dit zou voor mensen genoeg moeten zijn om de ware aard van Zwarte Piet te beseffen. Het is niet mogelijk om over racisme een compromis te sluiten, het gevolg hiervan is dat de figuur ook niet in aangepaste en daarmee gerecyclede vorm behouden kan worden. Zonder zich uit te willen spreken over de concrete weg richting een oplossing is Gario van mening dat het uiteindelijk goed gaat komen.”

Twitter leek even exploderen tijden de uitzending van Knevel & Van den Brink. Pro-Zwarte Pieten staken hun mening – met hier en daar racistische uitspattingen – niet onder stoelen of banken, terwijl de anti-Zwarte Pieten duidelijk probeerden te maken dat een dergelijke verandering van Piet niet voldoende is. Een overzicht:

Halbe Zijlstra zat dinsdagavond ook aan tafel en mengde zich in de Zwarte Pietendiscussie. Naar zijn mening loopt de discussie in Nederland niet goed. Bovendien, zo attendeerde hij de kijkers en luisteraars er triomfantelijk op, heeft hij ook wel eens een donker iemand zich blank zien schminken om Sinterklaas te kunnen spelen. Een aantal reacties daarop:

Joop-opiniemaker en Zwarte Piet-criticaster Zihni Özdil oppert daarom om maar weer een nieuwe Tatta’s be like-parodie op te zetten:

Update:
Om 17.00 uur gaan Han van der Horst en Kunta Rincho, van Zwarte Piet Niet, in gesprek in het programma De stelling van Amsterdam op www.at5.nl. Dit programma is ook online te bekijken.

Geef een reactie

Laatste reacties (65)