Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De oceaan was nog nooit zo leeg

  •  
31-01-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
117 keer bekeken
  •  
oceaan_300.jpg
32 procent van de visvoorraad in de oceaan wordt nog altijd overbevist
De visstand in de oceanen blijft slinken ondanks de groei van industriële viskwekerijen en maatregelen tegen overbevissing. Dat blijkt uit een rapport van de FAO, de voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties.
In het maandag verschenen VN-rapport staat dat de consumptie van vis blijft groeien. Viskwekerijen en aquacultuur produceerden in 2008 52,5 miljoen ton vis, maar ondanks dit grote aantal is de vraag naar vis alleen maar gegroeid. Maatregelen tegen overbevissing hebben nauwelijks effect.
Van de vissen in de wereldzeeën wordt 32 procent overbevist. “Dat er geen verbetering is in de status van de voorraden is een zaak van grote zorg, maar het percentage van overbevissing lijkt wel af te vlakken”, zegt Richard Grainger, visserijexpert van de FAO in Trouw. Volgens hem biedt zelfs nog vijftien procent van de voorraden ruimte voor opvoering van de vangst. Milieugroepen willen echter dat de visvangst aan strengere regels moet voldoen omdat ze de sector verre van transparant vinden. De FAO is bezorgd over de uitkomsten van het onderzoek, maar gaan de visserij  niet verder aan banden leggen. De vangst of kweek van vis voorziet 8 procent van de wereldbevolking van een inkomen.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.