196

‘De Onrendabelen’ wint CBS-persprijs

Prijs voor beste gebruik van CBS-cijfers

De documentaire ‘De Onrendabelen’ van Marcel van Dam en Hans Heijen heeft de CBS-persprijs gewonnen voor het journalistieke product dat het best cijfers van het CBS interpreteert en analyseert.

Dat heeft het CBS bekend gemaakt:

Directeur-generaal Gosse van der Veen van het CBS looft Marcel van Dam en Hans Heijen (VARA) met de documentaire “De Onrendabelen” voor de manier waarop zij er in geslaagd zijn statistische informatie goed geanalyseerd en geïnterpreteerd te verwerken in een bekijkenswaardige journalistieke productie. Het CBS is zich bewust van de rol die onafhankelijke en juiste berichtgeving speelt in onze samenleving. Media vervullen hierin een zeer belangrijke rol en daarom is het gebruik, de kwaliteit en de juiste toepassing van CBS informatie in journalistieke producties van groot belang. De CBS- Persprijs is een erkenning aan journalisten die in hun publicatie hieraan een bijdrage hebben geleverd.

Na het uitkomen van de film werd van diverse kanten gesuggereerd dat de door Marcel van Dam gebruikte cijfers niet zouden kloppen. Onder meer Jack de Vries en Diederik Samsom stelden zich op dat punt. Marcel van Dam daarover:

Deze prijs komt van het instituut dat in Nederland garant staat voor het leveren van betrouwbare cijfers. De prijs bestaat uit een ‘CBS-stempel’. Dat wil zeggen dat de jury van de CBS Persprijs het gebruik van de cijfers in ‘De Onrendabelen’ het CBS-stempel toekent. Daarmee zijn alle critici, die uit politieke overwegingen misbruik van cijfers suggereerden, op hun plaats gezet. Feiten zijn nu eenmaal feiten: in ‘De Onrendabelen’ wordt keihard aangetoond dat een grote groep Nederlanders wordt achtergesteld en buitengesloten.

Bekijk hier De Onrendabelen.

Bekijk hier het vervolg: Eigen schuld, dikke bult.

En bekijk hier het Rode Hoed-debat over De onrendabelen

Geef een reactie

Laatste reacties (196)