Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De pompoen die doet alsof hij komkommer is

  •  
22-03-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
courg_300.jpg
De travestiet onder de groenten. En zo lekker.
Een courgette is een pompoen die zich verkleed heeft als een komkommer. Een travestiet onder de groenten. Het is een van de fijnste groenten in de keuken omdat ze alles met zich laat doen zonder er een troep van te maken. Hetzelfde geldt voor de smaak, een beetje bitter maar ook tegelijkertijd een beetje zoet. Zacht maar toch stevig.
Een wereldreizigster bovendien. Van de Verenigde Staten naar Europa gebracht als gewone pompoen en in de 19e eeuw, vermoedelijk ergens in de buurt van Milaan, tot courgette geworden. Of zucchini, zoals de Italianen zeggen. En vervolgens zo weer terug naar de Verenigde Staten gekeerd met de migranten.
Je kunt er van alles mee doen. Rauw in dunne plakjes, bakken in stukken, roosteren. En van alles mee maken, van soep tot zelfs ijs. Dat laatste schijnt iedereen overheerlijk te vinden zo lang je niet zegt dat het courgette-ijs  is. Misschien dat je de variant daarom niet in de ijswinkels ziet, onze smaakfantasie reikt er niet ver genoeg voor.
In de clip hierboven (Italiaans en Engelstalig) worden de courgettes in een handomdraai gegratineerd. De courgette doet dan gewoon of ze een taartje is. Niet ingewikkeld, wel erg lekker. Makkelijke jongens eh… meiden, die courgettes.
Iedere vrijdag in Lekker: Eten

Meer over:

nieuws, lekker
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.