4

De postduif 2.0 is een drone

Post van een drone … het klinkt raar maar in Dubai vinden ze het al bijna normaal

Bij drones denk je in eerste instantie niet aan postbezorgers maar aan oorlog. Toch is dat eerste zo’n gek idee nog niet. Inwoners van Dubai zouden over een jaar wel eens speciale post per drone kunnen gaan ontvangen.

De Verenigde Arabische Emiraten  hebben een plan bekend gemaakt om kleine onbemande drones post te gaan laten bezorgen om gemeentelijke diensten verbeteren.

Over een jaar moeten de speciale kleine drone-postbodes met vier rotoren aan de slag. De bedoeling is dat de drones alleen speciale post van de overheid gaan bezorgen, te weten identiteitskaarten, rijbewijzen en andere officiële papieren.

Om de post te beschermen en te zorgen dat zenit bij de verkeerde ontvanger terechtkomen worden de drones uitgerust met vingerafddrukherkenning en een irisscan.

De nieuwe drone-postbode werd aangekondigd op de ‘Virtual Future’ Conferentie in Dubai, waar ook een prototype van de nieuwe postbezorger werd gedemonstreerd.

Voordat de drones volgend jaar aan het werk gaan, worden ze eerst zes maanden uitvoerig getest.

Het lijkt erop dat Dubai het eerste land wordt waar de drones post gaan bezorgen. Nooit eerder is het ervan gekomen door de kritiek die op het idee wordt geuit. Zo zou het niet veilig en betrouwbaar genoeg zijn. In Amerika is het wel geprobeerd, maar dat leidde tot allerlei problemen met de regels voor de burgerluchtvaart.

Online winkel Amazon kondigde eind vorig jaar aan pakketjes per drone te willen gaan bezorgen en ook Domino’s hield een aantal testvluchten met het bezorgen van hun pizza’s, maar volgens luchtvaartdeskundigen gaat dat nog wel even duren. Vliegtuigen, en drones vallen daaronder, moeten in Amerika ofwel direct door iemand bestuurd worden ofwel voldoende sensoren hebben om ongelukken te kunnen voorkomen. Kleine drones hebben vooralsnog niet zulke geavanceerde omgevingssensoren.

Ook in Dubai spelen deze technische problemen. Daarbij zal het voor de drones moeilijk worden een fatsoenlijke weg te vinden tussen alle hoge gebouwen. Bovendien zullen ze te maken krijgen met stevige zandstormen die het lastig maken koers te houden.

Maar het weerhoudt de ontwikkelaars er niet van verder te gaan met hun plannen. Ze zijn niet alleen vastberaden deze proef met drones in Dubai succesvol te laten worden, ze willen de drones daarna meteen over het hele land post gaan laten bezorgen.

Of dit ook in Nederland zou kunnen is vooralsnog onduidelijk. Het zou alleen mogen met een vergunning want vrij commercieel gebruik van drones is in Nederland niet toegestaan. Als hobby mag het wel maar dan moet de bestuurder altijd zicht houden op het toestel. Dus dan blijft bezorging beperkt tot bijvoorbeeld een kopje suiker bij de buren.

Kijk ook:

Geef een reactie

Laatste reacties (4)