Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De rekening van de langstudeerboete

  •  
13-08-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
onderwijs.jpg
Zo'n 50.000 langstudeerders leggen het bijltje erbij neer
Zeker 2000 studenten aan de hogeschool InHolland stopt met zijn of haar opleiding. Reden: de studenten hebben tijdens hun opleiding een jaar of meer vertraging opgelopen en moeten vanaf volgend collegejaar ruim 3000 euro meer collegegeld betalen. Bij InHolland studeert ongeveer vijf procent van alle studenten uit het Hoger Onderwijs. Breder getrokken betekent het dat zo’n 50.000 studenten vanwege de langstudeerboete het bijltje erbij neerleggen.
Bestuursvoorzitter van InHolland, Doekle Terpstra, noemt het een ‘maatschappelijk verlies’. Dagblad Trouw citeert:
Het gaat om studenten die al meer dan 5 jaar hebben gestudeerd, nog geen diploma hebben en zich nu niet opnieuw inschrijven omdat ze anders tegen die langstudeerboete van 3000 euro aanlopen. Bij Inholland studeert ongeveer 5 procent van het aantal studenten uit het hele hoger onderwijs. Als je onze cijfers breder trekt, hebben we het over ruim 50.000 langstuderende studenten die stoppen met hun opleiding zonder diploma.
Studenten hebben fel geprotesteerd tegen de maatregel van staatssecretaris Halbe Zijlstra (VVD). Het kwam zelfs tot een rechtszaak, maar ook de rechter kon de boete niet voorkomen.
cc-foto: Thijs Kuipers

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.