Laatste update 20:09
18

De Samoaanse premier Tuilaepa Sailele leest de wereld een wijze les

Als premier van een eilandengroep die de gevolgen van de stijgende zeespiegel aan den lijve ondervindt, is Tuilaepa Sailele zeer uitgesproken over mensen die klimaatverandering in twijfel trekken. In 2014 schreef hij al eens een alarmerend stuk in The Guardian, toen hij gastheer was van een conferentie over… klimaatverandering.

Eilanden zoals de Samoans zijn de eerste slachtoffers van de opwarming van de aarde. Er is zelfs geen wetenschappelijk bewijs voor nodig om te zien dat veel eilanden in de Grote Oceaan langzaam verdrinken. Al jaren roept Sailele de wereld op in actie te komen, deze week deed hij er nog een schepje bovenop: tijdens een bezoek aan Sydney liet hij zijn gehoor weten dat ‘elke wereldleider die het probleem ontkent een gigantische domoor is.’ Het is existentiële bedreiging voor mijn land en de andere naties nabij de Stille Oceaan, stelt Sailele. ‘Door sommigen wordt het probleem nog steeds beschouwd als een langzaam opkomende bedreiging, maar voor de gemeenschappen die leven op de eilanden in de Stille Oceaan, is de impact reeds sterk voelbaar.’ Volgens hem nemen de Verenigde Staten, China en India te weinig verantwoordelijkheid.

Dat er zo weinig wordt gedaan aan de problematiek is niet zo vreemd, zegt psycholoog Jaap van der Stel. Het broeikaseffect is een abstract begrip,’ stelt hij tegenover RTL Nieuws:
Volgens Van der Stel komen mensen pas in actie als de opwarming voor henzelf problemen oplevert. ‘We hebben eeuwenlang gevochten tegen overstromingen, die tijd kan zomaar terugkeren. Als we in Nederland geen weerstand meer kunnen bieden tegen de stijgende zeespiegel, dan worden de gevolgen van klimaatverandering concreet en pas dan gaan we iets doen. In feite is het dan al te laat: als je het tij wilt keren, moet je gisteren al zijn begonnen.’

Cc-foto: Michael Coghan

Geef een reactie

Laatste reacties (18)