28

De sekse-revolutie: jongens nu zwakker dan meisjes

'Historische omwenteling' ... meisjes weten meer dan jongens… jongens studeren minder vaak, komen minder ver … mannen vaker werkloos

Demograaf Jan Latten van het Centraal Bureau voor de Statistiek noemt het een ‘historische omkering’ dat Nederlandse vrouwen straks over meer kennis beschikken dan mannen.

Het CBS stelde in opdracht van het ministerie voor Jeugd en Gezin de landelijke Jeugdmonitor samen. Daaruit blijkt dat het percentage vrouwen dat hoger onderwijs volgt in de groep 18- tot 25-jarigen is toegenomen van 27 tot 33. Bij de mannen steeg dat percentage ook, maar slechts van 25 naar 29 procent. Bovendien is er onder jongens meer schooluitval, zo schrijft De Pers.

In de economische crisis zijn het vooral jonge mannen die met de oplopende werkloosheid kampen. Onder hen groeide de werkeloosheid met 5,5 procent. Bij vrouwen was dat slechts 1,4 procent. Demograaf Jan Latten van het Centraal Bureau voor de Statistiek:

‘We gaan naar een economie die sterk is gebaseerd op communicatie en niet op brute kracht’.

(Luister hier naar Jan Latten van het CBS op Radio 1.)

Jonge mannen hebben vaker een baan in sectoren als de industrie en ICT. De sectoren waarin vooral vrouwen werken worden minder getroffen door de crisis. Het gaat dan bijvoorbeeld om de zorg, de overheid en het onderwijs.

De uitkomsten worden onderschreven door onderzoeksbureau Motivaction in hun rapport ‘De grenzeloze generatie’:

Met name onder de nieuwe Nederlanders zijn de meisjes ijveriger en gedisciplineerder dan de jongens’, licht oprichter Frits Spangenberg toe. ‘Nu zijn het vooral voorbodes, maar over tien jaar worden het significante verschillen’, voorspelt hij. Spangenberg: ‘Het old boys network is een symbool van de oude economie en komt ten einde. Er komt een new girls network.

In Trouw betoogt hoogleraar economische theorie en economisch beleid aan de Radboud Universiteit Esther-Mirjam Sent dat de opkomst van de vrouw enorme voordelen heeft voor de maatschappij maar de echte doorbraak nog wel geforceerd moet worden:

Mannelijke gedragskenmerken hebben de financiële crisis aangezwengeld: machogedrag, overdreven risico’s nemen, de grenzen opzoeken, onrealistisch optimisme, veel geld willen verdienen. Daar had een portie vrouwelijke benadering tegenover moeten staan: zorgzaamheid, behoedzaamheid, vragen durven stellen, bescheidenheid, meer aandacht voor de lange termijn. Maar vrouwen ontbreken vrijwel in de top van bedrijven en organisaties en dus verandert de cultuur nauwelijks, ziet Sent. Zij is daarom voorstander van quota voor topvrouwen. „Het klinkt vervelend. Je denkt meteen aan vis. Maar anders schiet het niet op. Door diep ingesleten vooroordelen worden vrouwen systematisch lager ingeschat en niet als leider gezien. Uit vele onderzoeken blijkt dat pas bij een percentage van 35 procent vrouwen beide benaderingen in evenwicht komen. 

Geef een reactie

Laatste reacties (28)