67

De Sinterklaascentrale meldt… Pieten worden bedreigd

Bizar: De ieder jaar terugkerende nieuwsberichten van een bij journalisten populaire verhuurdienst

De media brachten dinsdagochtend het nieuws dat de Amsterdamse Sinterklaascentrale dit jaar niet naar Amsterdam-Zuidoost gaat. “Sinterklaas Centrale Amsterdam vreest voor problemen naar aanleiding van de discussie over Zwarte Piet.” De Amsterdamse Sinterklaascentrale haalt vrijwel ieder jaar het nieuws met opvallende berichten. En heel typisch: die sluiten meestal goed aan op de waan van de dag.

Nu.nl meldt op gezag van het ANP: 

We zijn bang voor provocaties”, liet een woordvoerder dinsdag weten. ”Wij hebben alleen traditionele Zwarte Pieten.” Ook zijn er heel weinig aanvragen vanuit het stadsdeel. ”En we willen in de rest van Amsterdam geen nee verkopen.”

De woordvoerder, die een groot voorstander is van het behoud van de traditionele Pietenfiguur, meldt dat de Zwarte Pieten voorheen in Zuidoost te maken kregen met een ‘grimmige sfeer’:

”Bij een bezoek aan winkelcentrum Amsterdamse Poort in de Bijlmer vroegen we de politie een oogje in het zeil te houden. En er was Marokkaanse jeugd die op Sinterklaas ging inbeuken.”

he's got the powerrr!De Amsterdamse Sinterklaascentrale haalt vrijwel ieder jaar het nieuws en opvallend vaak met dit soort berichten. Zo meldde de verhuurdienst in 2010 dat Sint was aangevallen met sneeuwballen. Dat was toen in Amsterdam-Noord. “De jongens zouden hebben geroepen dat de Sinterklaasviering een ‘discriminerend feest’ is,” meldde RTVNH destijds op basis van een verklaring van het verhuurbedrijf. 

Een jaar later had dezelfde Sinterklaascentrale weer een ander probleem: de crisis. Nu.nl schreef in 2011:

De grootste sinterklaasverhuur van Nederland, Sinterklaas Centrale Amsterdam, ziet het aantal boekingen dit jaar met bijna 30 procent kelderen. “Het lijkt er op dat de crisis nu ook Sinterklaas de kop kost.”

In 2003 sloeg de centrale ook al alarm over geweld, nu weer in een heel ander deel van Amsterdam:

De voorzitter van de Sinterklaascentrale Amsterdam is donderdag extra alert. Opnieuw is een van zijn sinten aangevallen. Ditmaal moest de goedheilig man in Geuzenveld uit een feesttent vluchten toen zestig Marokkanen hem met bloembollen bekogelden en met schepjes op zijn rug sloegen. De twee vrouwelijke zwarte Pieten Loes en Heleen waren machteloos.

Maar een jaar later was het weer helemaal over. De Volkskrant schreef:

Sinterklaas heeft geen beveiliging meer nodig. De Amsterdamse Sinterklaascentrale, die vorig jaar nog alarm sloeg omdat de goedheilig man vanwege het toenemend aantal bedreigingen nog slechts met bodyguards op pad kon, meldt dat zich dit jaar slechts één incident heeft voorgedaan: tijdens de intocht is een Zwarte Piet bespuugd.

In 2006 meldde de Sinterklaascentrale dan weer dat Marokkaanse studenten als Zwarte Piet meegingen en een kalmerende invloed hadden op belagers.

In 2008, de documentaire An Inconvenient Truth over de klimaatcrisis ijlde nog na, werd de Zwarte Piet van de centrale juist groen, figuurlijk dan:

De Sinterklaas centrale Amsterdam legt naar schatting elk jaar rond pakjesavond 100.000 autokilometers af. Dit staat gelijk aan zo’n 20.000 kilo CO2-uitstoot. Om een steentje bij te dragen aan het verduurzamen van de Nederlandse samenleving gaat de Sinterklaas centrale dankzij het voeren van het Igogreen Vignet, CO2-neutraal rijden.

Dat Sinterklaasnieuws werd in de media echter amper opgepikt.

In 2002 was het probleem van de Sinterklaascentrale Amsterdam nog heel anders, toen waren het de Pieten en hulpsinten zelf die niet deudgden. Sinten en Pieten gedroegen zich ‘te lollig’ en vermaakten zichzelf ten koste van de kinderen:

De Amsterdamse Sinterklaascentrale, onlangs gefuseerd met de centrales uit Almere en Purmerend, neemt daarom geen jongeren en studenten in dienst. Die zijn te gehaast en hebben weinig geduld, zegt voorzitter Henk van der Kroon.

En zes jaar eerder, in 1996, ging het er vooral over dat Sinterklaas te duur was. De Volkskrant:

In Amsterdam komt Sint (inclusief één Piet en strooigoed) voor honderd gulden ‘even’ thuis langs. Duurt het bezoek langer, dan gaat de prijs per minuut omlaag. ‘Je betaalt niet voor elke tien minuten honderd gulden’, aldus de Amsterdamse Sinterklaas-centrale.

Waar gaat dat geld van de Sinterklaascentrale eigenlijk heen? Op de site meldt de organisatie: “Van onze opbrengsten bieden wij kansarme kinderen een sinterklaasfeest”. En waar vinden die sinterklaasfeesten voor kansarme kinderen dan plaats volgens de Sinterklaascentrale? Je raadt het nooit: in Amsterdam Zuidoost.

Eerder: Nep-sinterklaas houdt media voor de gek met mishandelingsverhalen

cc-foto: Dominic Campbell

Geef een reactie

Laatste reacties (67)