Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Speld (satire): Concertgebouworkest speelt alleen maar covers

  •  
02-11-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
concert300.jpg
'Luiheid elite buitenproportioneel gesubsidieerd'
Het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) speelt eigenlijk alleen maar covers. Dat is de conclusie van het promotieonderzoek van Eva Störing-Biedeman, muziekwetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens de promovenda zijn haar bevindingen exemplarisch voor de hele klassieke wereld, die al decennia gedomineerd wordt door ‘conservatisme, apathie en verouderingsdrang’.
Door De Speld (satire)
Volgens de promovenda zijn haar bevindingen exemplarisch voor de hele klassieke wereld, die al decennia gedomineerd wordt door ‘conservatisme, apathie en verouderingsdrang’. De Socialistische Partij is geschokt door het onderzoek en zegt dat deze ‘absurde creatieve armoede’ niet langer betaald mag worden door de gewone man.
Störing-Biedeman onderzocht het 21ste eeuwse repertoire van het Amsterdamse orkest grondig en komt in haar proefschrift ‘C’est chic: Uit de oude doos’ tot opvallende conclusies. Zo bevat de agenda van het Concertgebouworkest in november onder andere stukken uit Mahlers tweede symfonie, Mozarts Zauberflöte en twee covers van Mozarts 21ste pianoconcert. Die stukken zijn bij elkaar 785 jaar oud en alleen al in de 21ste eeuw in de Europese Unie zo’n 21.346 keer gespeeld. Volgens Störing-Biedeman zijn populaire popnummers als Over the Rainbow, Knockin’ on Heavens Door, Summertime en Hallelujah van een maagdelijke frisheid in vergelijking met de routinekeuze van het KCO. “Je kunt het vergelijken met een prostituee die zichzelf op hoogbejaarde leeftijd nog steeds een slag in de rondte werkt” aldus de onderzoekster.
Tweede Kamerlid Arda Gerkens, woordvoerder van de Socialistische Partij op het gebied van popmuziek, is woest naar aanleiding van Störing-Biedemans onderzoek. Gerkens: “In de populaire muziek zijn coverbands gedoemd tot de zijlijn van bruiloften en bedrijfsfeesten, maar in de zogeheten ‘hogere kunsten’ wordt deze fantasieloosheid al decennia op de been gehouden met overheidssubsidie. De belastingbetaler draait er weer voor op!”
lees verder bij De Speld
 CC-foto: @10

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.