17

De stad wordt warmer

Steeds dichtere bebouwing zorgt voor gevaarlijke situaties bij hittegolf

Doordat steden steeds dichter bebouwd worden, neemt het temperatuurverschil tussen steden en het omringende platteland toe.

Dat schrijft de Volkskrant. Volgens voorspellingen van het KNMI zullen er in Nederland waarschijnlijk vaker hittegolven voorkomen. Ze zullen vooral in steden hun weerslag hebben. Uit het onderzoek ‘Hitte­stress in Rotterdam’ van de gemeente Rotterdam dat deze maand wordt gepubliceerd blijkt dat het in de stad nu al 8 graden warmer kan worden dan in het omringende platteland. De noodzaak van dit onderzoek werd extra duidelijk na de hittegolven in 2003 en 2006, toen bleek dat er onder ouderen boven de 75 jaar aanzienlijk meer sterfgevallen zijn als de temperatuur stijgt. Bovendien zijn de gemeentebesturen bang dat een massale toename van het aantal airco’s funest is voor het behalen van hun milieudoelstellingen.

Rotterdams projectleider Lissy Nijhuis van het project Hittestress:

We dachten vooraf: misschien valt het wel mee in Rotterdam omdat er veel water is dat verkoelend werkt. Maar Rotterdam blijkt met zijn dichte bebouwing en veel asfalt wel degelijk een hitte-eiland te zijn. Binnenstedelijk bouwen is de trend, maar daardoor wordt het wel ontzettend warm. Dan kun je bijvoorbeeld maatregelen treffen door bijvoorbeeld meer groen te planten en groene daken en groene gevels aan te leggen, of de stoepen te bekleden met materiaal met een lichtere kleur, dat minder warmte absorbeert. Asfalt is het ergst, gele klinkers zijn veel koeler.

Verder is het vooral de dichte bebouwing die een verkoelend windje in de weg staat. Ook verkeer leidt tot hogere temperaturen. Voor groen is in steden die dichter bebouwd zijn minder ruimte, terwijl juist parken een verkoelend effect hebben. Een boom is te vergelijken met tien airco’s.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)