91

De StemWijzer is er weer!

Centraal staan de zorg, Europa en de crisis…Lijsttrekkers doorstaan StemWijzer zonder kleerscheuren 

De StemWijzer, het handige hulpmiddel voor kiezers om hun voorkeur voor een politieke partij te bepalen, staat weer online. Centraal staan dit jaar vragen over de financiële crisis, de Europese Unie en de zorg.

Update 20.14 uur

Lijsttrekkers hebben de StemWijzer zonder kleerscheuren doorstaan. Geen van hen kwam  bij het invullen uit bij een concurrerende partij. Voor sommige was daar een kleine opluchting. 

“Nou gelukkig, maar is is natuurlijk wel logisch”, zei Jetta Klijnsma (PvdA) tegen BNR. “Ik zie dat de SP mijn tweede partij is en de Partij voor de Dieren op nummer drie.” 

De Stemwijzer is maandag officieel gelanceerd bij ProDemos, het ‘Huis van Democratie en Rechtsstaat’ dat de wijzer ontwikkelt. Bij de presentatie waren de lijsttrekkers en de kandidaat-Kamerleden van bijna alle politieke partijen aanwezig.

De Stemwijzer is dit jaar ook beschikbaar als (gratis) app voor Apple en Android.

Over de invloed van de Stemwijzer schrijft NRC Handelsblad:

De invloed van de Stemwijzer is groot: voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 vulden 4,2 miljoen mensen de kieswijzer in. In een onderzoek naar de Stemwijzer uit 2007 bleek dat eenderde van de ondervraagden hun partijvoorkeur mede op basis van het stemadvies bepaalde. Eén op de zes mensen ging op grond van het stemadvies zelfs op een andere partij gaan stemmen dan hij of zij eerst van plan was.”

Eerder lanceerde ProDemos al de Stemmentracker. Hiermee kun je je eigen standpunten vergelijken met het stemgedrag van partijen in de Tweede Kamer. Zo kun je terugkijkend zien welke standpunten de partijen in de afgelopen periode écht hebben ingenomen.

Doe hier de StemWijzer en laat in de reacties weten of de uitkomst overeenkomt met jouw voorkeurspartij.

Geef een reactie

Laatste reacties (91)