210

De toekomst van Links

SP-voorzitter Jan Marijnissen in debat met PvdA-voorzitter Hans Spekman 

Het kabinet Rutte regeert volgende week dinsdag een jaar. De coalitie tussen de liberalen en de sociaal democraten heeft al heel wat discussie opgeleverd: kan de PvdA haar sociaal democratische principes wel behouden als ze samenwerkt met de liberale VVD? Zaterdagavond ging Nieuwsuur in op deze vraag met de partijvoorzitters van de PvdA en de SP, Hans Spekman en Jan Marijnissen. Ze gingen met elkaar in debat over de toekomst van links. Is het tijd voor een sterk links blok? Het gesprek werd aangevuld met een mooi historisch overzicht van het ontstaan van beide partijen.


Natuurlijk was Jan Marijnissen niet te spreken over het huidige kabinetsbeleid en liet hij weten dat de PvdA zich voor het karretje van een rechtse regering laat spannen. ‘Paarse ellende met vooral VVD beleid’, zo typeerde hij het huidige kabinet. Hans Spekman op zijn beurt liet weten dat er onder het huidige beleid toch echt een hoop linkse maatregelen zijn doorgevoerd. Zo noemde hij drie punten: dat er voor het eerst in vijftien jaar echt iets was gedaan aan de doorgeslagen flexibiliteit, dat de salarissen in de publieke sector waren begrenst en dat de financiële sector aan de leiband is gelegd.

De SP, inmiddels volwassen geworden, zou verschil kunnen maken maken door mee te onderhandelen, maar dat weigert de partij tot nu toe. In plaats van samenwerken en compromissen sluiten probeert de SP op landelijk niveau proteststemmers bij de PVV weg te halen. Dat gaat ten koste van een goede verstandhouding met de PvdA en dat is zonder, omdat de SP op lokaal niveau wel goed samenwerkt met de PvdA.

En hoewel de discussie in Nieuwsuur duidelijk liet zien dat PvdA en de SP echt elkaars rivalen kunnen zijn, werd ook duidelijk dat ze elkaar op veel punten juist heel goed kunnen vinden.

Geef een reactie

Laatste reacties (210)