Laatste update 11:18
41

De Verenigde Staten willen de Koude Oorlog weer opwarmen

De nationale veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten, John Bolton, wil terug naar de tijd van de wapenwedloop met Rusland, zo lijkt het. Dit zeggen bronnen rond het Witte Huis, meldt The Guardian. Bolton zou er bij de Amerikaanse president Donald Trump op hebben aangedrongen zich terug te trekken uit ontwapeningsovereenkomsten die nog stammen uit de Koude Oorlog. De aanleiding voor dit idee is dat Rusland het verdrag uit 1987 schendt door de ontwikkeling van een nieuw type raket. Rusland ontkent dit overigens, hoewel er wel degelijk wordt gewerkt aan een intercontinentale raket met een kernkop.

Of het nu waar is of niet, doet er eigenlijk niet zoveel toe. Bolton is zijn hele loopbaan lang al fel gekant tegen ontwapeningsverdragen. Hij was dan ook een fel pleitbezorger van het opblazen van de deal met Iran, eerder dit jaar. In april trad hij aan als Trumps derde veiligheidsadviseur, binnen een maand lag het akkoord met Iran in de prullemand. Voor iemand die zelf via een handigheidje zijn dienstplicht in de Vietnam-oorlog wist te ontwijken, is hij opmerkelijk bloeddorstig. Hij steunde alle oorlogen waar de Verenigde Staten zich in de afgelopen decennia in gestort heeft.

De Russische president Vladimir Poetin reageerde nogal relaxed op de nieuwe plannen. Op een conferentie in Sotsji liet hij weten dat Rusland verder is dan de competitie met nieuwe hypersonische wapens. “Pas als we overtuigd zijn dat er een inkomende aanval op het grondgebied van Rusland onderweg is, dat kunnen we vaststellen binnen enkele seconden, zullen we een tegenaanval inzetten.’ De technologische voorsprong die Poetin zegt te hebben, maakt het Amerikaanse anti-raket systeem dat langs de grenzen van Rusland staat opgesteld onbruikbaar, zei de Russische leider.

Cc-foto: Balkan Photos

Geef een reactie

Laatste reacties (41)