De laatste tijd lijkt de burger er vaker en vaker de buik van vol te hebben: de discussie over internationale samenwerking en globalisering. Steeds meer mensen hebben het gevoel dat globalisering voornamelijk negatieve gevolgen heeft. En dat is ergens wel te begrijpen, zei minister Jeroen Dijsselbloem deze week toen hij reageerde op de de bezorgdheid die het IMF uitte over steeds meer naar binnen gerichte politieke klimaat in Europa en de groeiende aversie tegen internationale samenwerking. Die weerstand zou een bedreiging zijn voor mondiale groei.

Is de globalisering nu een vloek of een zegen? In Buitenhof zondag, gingen Ron Meyer, partijvoorzitter van de SP en D66-senator Alexander Rinnooy Kan met elkaar in debat over die vraag.

Volgens Rinnooy Kan is het het vooral een zegen die we niet meer terug moeten willen draaien. Hoewel hij vindt dat je ‘kritisch moet blijven’, ziet hij vooral de voordelen van internationale samenwerking. Zo heeft het geleid to veel minder armoede in de wereld en krijgen landen dankzij internationale samenwerking meer kansen te ondernemen in andere landen.

Daar is de SP het volstrekt mee oneens. Die verwijt de politiek vooral niet meer de baas te zijn en de macht in handen te hebben gelegd van het bedrijfsleven dat profiteert van grote belastingvoordelen. Ron Meyer vindt dat politici zich steeds meer als lakeien van het grote geld zijn gaan gedragen en dat ze moeten stoppen met het pamperen van multinationals ten koste van de Nederlandse arbeidsmarkt.

Bekijk het debat terug vanaf de achttiende minuut van de uitzending. Daarvoor overigens, nog een interview met de Britse conservatief Charlotte Leslie over het Brexit-referendum.

Geef een reactie

Laatste reacties (176)