83

De Volkskrant blijft worstelen met term ‘allochtoon’

Plaatsvervangend hoofdredacteur Pieter Klok: maar criminelen van Marokkaanse komaf moeten we blijven benoemen, want cultureel bepaald

Eerder berichtte Joop al dat de Volkskrant-redactie door de eigen Ombudsvrouw op de vingers is getikt vanwege het taalgebruik. Annieke Kranenberg pleit voor een radicale koerswijziging, voor alle media, wat betreft het gebruik van labels als ‘Marokkaan’ en ‘allochtoon’, omdat deze stigmatiserend zijn. Plaatsvervangend hoofdredacteur Pieter Klok laat in een reactie op de website weten niets te zullen doen met het advies van de Ombudsvrouw.

Wel geeft hij toe dat de term allochtoon een te vaag woord is. Het is nietszeggend, want niet alleen Marokkanen maar ook Fransen en Zweden zijn allochtoon. En dat zijn toch niet dezelfde soort buitenlanders. De term ‘allochtoon’ is Klok niet specifiek genoeg:

Door het te gebruiken  gooi je allerlei totaal verschillende mensen met totaal verschillende afkomsten op een hoop, waardoor het niets meer betekent.

Ook met termen als ‘van Marokkaanse komaf’ worstelt de Volkskrant duidelijk. Klok is het met de Ombudsvrouw eens dat alleen wanneer afkomst relevant is, deze genoemd moet worden. Maar wanneer is dat dan? Wel, bij criminelen van Marokkaanse komaf bijvoorbeeld, want hun criminaliteit is cultureel bepaald, aldus Klok. Hij schrijft:

“Je dient de afkomst in principe alleen te vermelden als het relevant is. Probleem is wel: wie bepaalt dat? Tot het einde van de vorige eeuw vermeldden we nooit wat de achtergrond van daders was. Het was immers niet relevant, oordeelden we toen.  Inmiddels vinden we het vaak wel relevant omdat de culturele achtergrond een rol speelt, maar dat blijft een subjectief oordeel.”

Lees ook op Joop: Media moeten kappen met labels ‘Marokkaan’, ‘allochtoon’

De Volkskrant: Stopt de Volkskrant met het woord allochtoon?

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (83)