48

‘De VVD is een glijbaan naar de financiële sector’

Joris Luyendijk bij DWDD over zijn vierpunten-plan voor het op orde brengen van de financiële sector

Gisteren was Joris Luyendijk te gast bij De wereld draait door. Aanleiding was het gesprek in de Tweede Kamer met de top van de banken en de verzekeraars, vanwege de commotie die vorige week ontstond na de voorgenomen salarisverhoging voor de directie van ABN Amro. Na kritiek werd deze verhoging weer teruggedraaid. Hebben de banken wel wat geleerd van de financiële crisis? Volgens Joris Luyendijk niet. Van zijn boek ‘Dit kan niet waar zijn’, een weerslag van twee jaar onderzoek in de Londens bankenwereld, zijn inmiddels meer dan 140.000 exemplaren verkocht.

Volgens Luyendijk moeten er vier dingen gebeuren om de bankensector weer op orde te krijgen. Ten eerste moeten banken zo klein worden dat ze probleemloos failliet zouden kunnen gaan. Daarnaast moeten activiteiten die voor belangenconflicten kunnen zorgen niet langer bij één partij zijn ondergebracht. Té ingewikkelde financiële producten moeten worden verboden zodat beleggers weer snappen wat op de balansen staat. En als laatste moet worden gezorgd dat degene die de risico’s neemt, ze ook draagt.

Volgens Luyendijk kan alleen de politiek er voor zorgen dat er iets verandert. Hij sprak zijn onbegrip uit over het feit dat er zoveel onvrede is over wat er in de bankensector gebeurt, maar dat de VVD toch de verkiezingen wint, want ‘de VVD is een glijbaan richting de financiële sector’.

Geef een reactie

Laatste reacties (48)