56

De VVD, we zijn er maar druk mee

Oud-burgemeester Offermans veroordeeld tot 60 uur werkstraf ... Mark Verheijen blijft verkiesbaar in de provincie ... VVD'er Piet Ploeg legt functie neer vanwege strafrechtelijk onderzoek ... VVD had geen vertrouwen in Justitie in aanloop naar Kamerdebat

Het rammelt al weken binnen de VVD. Eerst stapte oud-Tweede Kamerlid Mark Verheijen op, nadat de ene integriteitskwestie rond zijn persoon de andere opvolgde, toen stapten minister Opstelten en staatssecretaris Teeven op, vanwege de Teevendeal. Afgelopen week kwam ook aan het licht welke wanpraktijken Jos van Rey op zijn kerfstok heeft staan. Donderdag kun je daar dan de veroordeling van oud-VVD-burgemeester van Meerssen, Ricardo Offermans, aan toevoegen. Offermans is donderdag in hoger beroep veroordeeld tot 60 uur taakstraf vanwege medeplichtigheid voor het schenden van de geheimhoudingsplicht in een sollicitatieprocedure in 2012.

Jos van Rey (daar is hij weer), had Offermans, die kandidaat was voor het burgemeesterschap van Roermond, vertrouwelijke informatie over de procedure doorgespeeld over de vragen die gesteld zouden worden en de gewenste antwoorden.

Het is volgens de rechter niet bewezen dat Van Rey iets terug wilde voor de informatie. Eerder veroordeelde de rechtbank Offermans tot 120 uur taakstraf, maar hij ging in hoger beroep.

Maar dan zijn we er nog niet.

Mark Verheijen (daar is hij weer) blijft als lijstduwer verkiesbaar voor de VVD in Limburg. Dat schrijft NOS. Hij legde zijn functie als Tweede Kamerlid dan weliswaar neer omdat hij het niet zo nauw met zijn integriteit had genomen, maar dat is natuurlijk geen reden om de politiek meteen uit te gaan. Voorzitter Peter De Koning: “De kiezer is nu aan zet om te bepalen wie er gekozen wordt”, zegt hij. “Aan de hand van die keuzes kijken wij verder.”

Maar ook dan zijn we er nog steeds niet.

Donderdag werd namelijk ook bekend dat de voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17, de prominente VVD’er Piet Ploeg, zijn taken tijdelijk neerlegt. Ploeg wordt genoemd in het strafrechtelijk onderzoek naar voormalig VVD-fractievoorzitter Kathalijne de Kruif uit Stichtse Vecht. Zij zit vast op verdenking van hennepteelt en witwassen. Ook lekte zij eerder informatie over de benoeming van een nieuwe burgemeester door aan Ploeg, die oud-wethouder is in Stichtse Vecht. Ook daarvoor zit zij vast.

De Stichting Vliegramp MH17 laat weten:

Het strafrechtelijk onderzoek moet helder maken of Piet Ploeg betrokken is bij de feiten waarvan de voormalig fractievoorzitter in de gemeente Stichtse Vecht verdacht wordt. Het bestuur heeft deze kwestie met Piet Ploeg besproken. Onze gezamenlijk conclusie was dat het verstandig is dat Piet zijn voorzitterschap en andere bestuursactiviteiten hangende het strafrechtelijk onderzoek tijdelijk neerlegt.

Maar dan zijn we er nog steeds niet.

Jong geleerd is oud gedaan, geldt in zeker zin ook voor de affaires binnen de VVD. Zo gaat de jongerenafdeling JOVD onderzoek doen naar de declaraties van Bram Dirkx, gemeenteraadslid voor de VVD in het Limburgse Venray. In zijn tijd als voorzitter van de jongerenorganisatie zou zij onder meer ritten naar de Randstad dubbel hebben gedeclareerd en kosten in Nederland in rekening hebben gebracht, terwijl hij op dat moment in België zat. Hij legde zijn functie destijds neer om persoonlijke redenen, maar Quote schrijft dat hij intern onder vuur zou hebben gelegen wegens ‘onprofessioneel gedrag’ en ‘een cultuur van leugens’.

Update 21:02
VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra had geen vertrouwen in het ministerie van Justitie in de aanloop naar het Kamerdebat over de ‘bonnetjesaffaire’. Dat meldt het Radio 1-programma Dit is de dag. Halbe Zijlstra zei in het programma:

Gezien de resultaten uit het verleden, namen wij geen risico voor de toekomst.

Voordat het ‘bonnetjesdebat’ in de Tweede Kamer zou beginnen, stuurde Zijlstra twee Kamerleden richting het ministerie van Justitie om Opstelten en Teeven voor te bereiden op het debat. Daar werd gezamelijk geoefend met de voormalige bewindspersonen.

Een ongemakkelijke situatie vond hij ‘maar iedereen zag dat dit een debat zou worden waarbij je langs de randen van de afgrond scheert, dan doe je alles aan de voorbereiding.’

De Volkskrant: VVD’er Offermanns krijgt zestig uur werkstraf

Lees ook op Joop: OM verdenkt nóg twee VVD’ers van corruptie en ‘De VVD steekt boven het maaiveld uit met integriteitsaffaires’

Geef een reactie

Laatste reacties (56)