67

De wereld herdenkt Mandela

Terugkijken ceremonie ... Herdenkingsbijeenkomst op Dag van de Rechten van de Mens

In het voetbalstadion van Soweto is dinsdag de vorige week overleden Nelson Mandela herdacht. Het was ook de ‘Dag van de rechten van de mens’, de dag waarop ook de Nobelprijs voor de Vrede wordt uitgereikt. Precies tien jaar geleden ontving Mandela deze Nobelprijs voor de Vrede zelf.


Om 10.00 uur Nederlandse tijd begon de herdenkingsbijeenkomst in het FNB Stadium bij de wijk Soweto. Staatshoofden, regeringsleiders en sterren als Oprah Winfrey, Bono en Richard Branson woonden de ceremonie bij, maar er was ook plek voor tienduizenden Zuid-Afrikanen. Veel van hen hebben de afgelopen nacht in de regen voor het stadion gewacht om een plekje te bemachtigen. In totaal was er plek voor 95.000 mensen in het stadion. Het stadion is ook de laatste plek waar Mandela publiek zijn gezicht liet zien. Dat was tijdens de finale van het WK voetbal, die Nederland verloor.

Wereldleiders
Ongeveer zeventig staatshoofden woonden de herdenking bij. Namens Nederland waren koning Willem-Alexander en minister Timmermans van Buitenlandse Zaken aanwezig. Ook de Amerikaanse president Obama was er bij. Zijn toespraak werd door het publiek zeer positief ontvangen.

Daarentegen reageerde het publiek wat lauw op de woorden van de huidige Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma. Die is de afgelopen maanden in opspraak omdat hij voor heel veel publiek geld zijn huis in Kwa Zulu Natal liet uitbreiden.

Veiligheid
De herdenking werd beveiligd door 11.000 agenten en militairen en is ook in drie andere stadions in wijken van Johannesburg te volgen: Orlando Stadium in Soweto, Dobsonville Stadium in Soweto en Rand Stadium in Rosettenville. In totaal zijn er meer dan 90 grote schermen door heel Zuid-Afrika geplaatst. In Nederland is de herdenking te zien vanaf 09.55 uur bij de NOS op Ned 1, nos.nl en Journaal24.
Zondag is de staatsbegrafenis van Mandela in Qunu, in de provincie Oost-Kaap, waar hij opgroeide.

Precies tien jaar geleden ontving Mandela op de dag van de rechten van de mens de Nobelprijs voor de Vrede. Vandaag wordt die prijs in Oslo uitgereikt, ditmaal aan de OPCW dat in Den Haag gevestigd is. De OPCW ziet toe op de naleving van de Chemische Wapenconventie. Het Nobelcomité koos voor de OPCW om zijn ‘buitengewone bijdragen aan het elimineren van chemische wapens’.

Geef een reactie

Laatste reacties (67)