21

De werkelijke CO2-uitstoot van een auto

Marie-Claire laat de uitstoot van haar eigen auto meten op de rollenbank

In aflevering 5 van Plankgas laat Marie-Claire de CO2-uitstoot van haar eigen auto meten op de beruchte testbank. Volgens de onderzoeken is groengas vrijwel even schoon als elektrisch, maar dat wil ze wel eens met eigen ogen zien.


Tot haar schrik blijkt uit de test dat haar auto niet de verwachte 70-80% minder CO2 uitstoot dan een benzine auto, maar slechts 25%. Is groengas dan toch niet zo schoon als de onderzoeken zeggen? Ze gaat op zoek naar het antwoord en komt terecht bij Catrinus Jepma, hoogleraar duurzaamheid en energie aan de Universiteit Groningen. Hij weet hoe het werkelijk zit, maar of dat antwoord Marie-Claire tevreden stelt?

Komende zondag is Marie-Claire te gast bij de Haagse Energiebeurs, een groot evenement over duurzaamheid. Ze gaat praten over de film en vertellen over de voordelen en de valkuilen van de overstap naar groengas. Het is dan wel bijna de helft goedkoper dan benzine, maar hoe groot is de milieuwinst werkelijk? Wat voor een type mens is een groengas-rijder? En hoe is het om altijd maar op zoek te zijn naar een pomp? En wat is de kans dat we in de toekomst biogas bij de boer gaan tanken zoals we nu de groentetas bij de boer halen?

Samen met de regisseur van de film Daan van Alkemade vraagt ze zich af of je überhaupt nog wel een eigen auto moet hebben tegenwoordig. Aan het einde van de lezing wint één van de gasten een weekend rijden in een auto op groengas. Aanmelden kan hier. (toegang = gratis).

Geef een reactie

Laatste reacties (21)