36

De Winter woest op Witteman

Witteman zegt in interview dat ze graag harde grappen maakt over Anne Frank en concentratiekampen ... De Winter haalt op zijn beurt hard uit in Telegraaf

Volkskrant-columniste Sylvia Witteman heeft zich de woede van schrijver Leon de Winter op de hals gehaald. Afgelopen weekend zei zij in een interview met haar eigen krant dat ze met haar vrienden graag grappen maakt over Anne Frank en concentratiekampen. Een opiniestuk dat De Winter als reactie schreef zou door de Volkskrant zijn geweigerd. De Telegraaf drukte het wel af.

De Winter haalt in de Telegraaf keihard uit naar Witteman:

Daar ligt Syl, al half aangeschoten, of niet zo aangeschoten maar lekker op dreef, en dan maar concentratiekampgrappen maken en lekker lachen om een vijftienjarig meisje dat door honger en tyfus om het leven is gekomen. Dat vindt Syl lekker. En haar vrienden ook. Want niets is heilig voor Syl. Moet kunnen, net als Theo van Gogh vond dat het moest kunnen. Ach, wie maakt in de Amsterdamse grachtengordel geen harde grappen over meisjes die van honger zijn omgekomen? Lekkere hapjes bij de hand op die dure tafel, want Syl kan koken als geen ander, en dan lekker geinen over dat meisje waar iedereen altijd zo heilig over doet. Moet haar man-de-hoofdredacteur van de Volkskrant dan ook altijd lekker meelachen om die harde grappen over Anne Frank?

In de Volkskrant (betaalde toegang) geeft Witteman toe dat ze op Twitter graag provoceert: 

Ja, dat vind ik leuk. Ik heb zo’n ontzettende hekel aan politiek correct gezeik. Er is weinig waar ik echt voor sta maar het vrije woord vind ik belangrijk. Ik zie echt het verschil in lading niet tussen de woorden ‘neger’ of ‘blanke’. Maar daar zijn mensen dan boos om. Dus dan gebruik ik het woord neger nog een keertje extra.

De interviewer van dienst haalt Wittemans uitgever en vriendin aan, die eens over haar zei “Sylvia houdt er niet van om relevante gesprekken te voeren”.

Dat klopt. Mijn beste vriend en ik zeggen regelmatig tegen elkaar: ‘Pas op, er ligt relevantie op de loer! Dan was het gesprek per ongeluk op een maatschappelijk kwestie gekomen. Vervolgens gaan we heel snel flauw doen of concentratiekamp grappen maken. Iedereen heeft ergens een méning over, dat is zo vermoeiend.”

“Ik maak graag harde grappen, veel harder dan ik in mijn stukjes zou zetten. Lekker gemene dingen over Anne Frank tegen elkaar zeggen. Ik heb natuurlijk het beste met  iedereen voor, maar dat kan ik toch niet laten.

Foto-cc: Das blaue Sofa

Geef een reactie

Laatste reacties (36)