Laatste update 12:54
127

‘De zorg heeft minder markt en meer samenwerking nodig’

Dat over marktwerking in de steeds duurdere gezondheidszorg al jaren op verjaardagen en in café’s wordt geklaagd is bekend. Dat nu ook vice-premier en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zich daar bij aansluit is opmerkelijk. “De marktwerking in de gezondheidszorg is ‘doorgeslagen’ en moet ingeperkt worden,” zegt hij in een interview met het AD. Het wordt steeds moeilijker goede zorg betaalbaar te houden, stelt hij. Hiermee gaat hij lijnrecht in tegen de lijn van coalitiepartner VVD, die marktwerking tot een van haar kroonjuwelen rekent.

Het is juist het ‘absolute’ recht om de eigen zorgverlener te kiezen die leidt tot lastig te organiseren zorg, zegt De Jonge in het AD. Nieuwe zorgverleners die per uur betaald worden, krijgen de ongezonde prikkel om meer zorg dan nodig te leveren, met hogere kosten als gevolg. Vaak zijn dit organisaties die van discutabele kwaliteit zijn. “Dat is een ongezonde cocktail. De zorg heeft minder markt en meer samenwerking nodig. Anders houden we het niet vol. En samenwerking gaat niet vanzelf, maar moet ingebakken zijn in de manier waarop we de zorg met elkaar organiseren”, vindt De Jonge.

Oplossingen heeft hij ook. Zo wil hij nieuwe organisaties die in de zorg aan de slag willen onderwerpen aan een strengere controle. Daarnaast moet in elke wijk een herkenbaar team van verpleegkundigen actief zijn, zonder dat de zorg die verleend wordt per uur wordt afgerekend. De Jonge wil in Brussel gaan lobbyen om Europese inkoopregels te versoepelen.

Voor de zorgverzekeraars, de zorgkantoren en gemeenten ziet De Jonge een rol die meer verantwoordelijkheid vraagt dan op dit moment het geval is. Hij denkt dat als zorg regionaal wordt geregeld, de kosten van gezondheidszorg minder snel zullen stijgen. Of het niet een verkapte bezuinigingstruc is, zoals eerder bij de jeugdzorg, werd niet duidelijk uit het interview.

Ook niet helder is de manier waarop er in de partij tegen zijn uitspraken wordt aangekeken. Het CDA heeft immers actief meegewerkt aan marktwerking in de zorg. Dan zijn er ook nog twee coalitiepartners die uitgesproken voorstander zijn van een vrije zorgmarkt. De minister zelf denkt dat het besef bij politieke partijen groeit dat het anders moet. Ideologische verschillen moeten op dit dossier even aan de kant, vindt De Jonge.

Geef een reactie

Laatste reacties (127)