41

‘De zorg is volkomen onoverzichtelijk’

'De chaos aan geldstromen in de zorg kost veel te veel tijd en geld'

Dit zegt de vereniging van accountants in een opmerkelijk scherpe
brandbrief

Nederland is verworden tot een ondoorzichtig woud van zorgverzekeraars, regels en toezichthoudende instanties. Te vaak is niet duidelijk wie precies waarover gaat of waarvoor een regel ook weer bedoeld was aldus de beroepsorganisatie voor accountants (NBA).

Oproep ministerie van Volksgezondheid
Dat is lastig voor accountants, die de boeken moeten controleren, maar vooral ook erg slecht voor het aanzien van de zorg en de politiek, stelt de NBA. De accountants roepen het ministerie van Volksgezondheid dan ook op de regie te nemen en in deze chaos eens orde op zaken te stellen. In het begeleidende persbericht verwijst NBA-voorzitter Huub Wieleman ook naar zijn persoonlijke ziekenhuiservaring, anderhalf jaar geleden. ‘Het was maar een klein voorval’, bezweert hij. ‘Maar het legt wel mooi bloot hoe het vaak misgaat.

‘Bureaucratie kost ons miljoenen euro’s’
Ziekenhuizen steken zo veel tijd en energie in het declareren bij al die verzekeraars, met al die verschillende polissen. Dan zijn er nog altijd regels die met terugwerkende kracht worden aangepast. En de manier waarop ziekenhuizen hun gegevens moeten aanleveren is niet uniform. Wij hebben niet berekend hoeveel deze bureaucratie jaarlijks kost, niemand houdt dat bij. Maar het moeten miljoenen euro’s zijn, zegt Wieleman. ‘Wij accountants gaan niet over politieke keuzes. Als de politiek een systeem kiest met veel controle, volgen wij dat op. Maar wij maken ons wel zorgen. Hoe ga je die kwaliteit vaststellen?’

Daar moeten weer allemaal regels en instanties voor komen. We roepen de politiek dus op ook te regelen hoe je die kwaliteit helder en efficiënt kunt toetsen. De partijen in de zorg maken iets simpels nodeloos ingewikkeld.

CC foto: Dietmut Teijgeman-Hansen
Volkskrant: ‘De zorg is volkomen onoverzichtelijk’ 

Geef een reactie

Laatste reacties (41)