Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De zwarte lijst van Sharon Dijksma

  •  
19-06-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
chinchilla2.jpg
Staatssecretaris stelt lijst op: welke dieren mag je wel houden en welke dieren niet?
Vanaf 2014 kun je in Nederland niet langer zomaar chinchilla’s of fretten houden. Om deze dieren te mogen houden moet je aan strenge eisen voldoen. Andere dieren mogen straks helemaal niet meer gehouden worden. Daartoe heeft staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) een zwarte lijst opgesteld.
Het ministerie van Economische Zaken wil met behulp van de lijst dierenleed  verminderen. Ook wil het voorkomen dat bepaalde gevaarlijke ziektes, zoals SARS, worden verspreid.
4624752_8ca3a06f4c
Voor eigenaren die nu een zoogdier houden dat niet meer is toegestaan, komt een overgangsregeling. Dijksma:
Uiteraard heeft iedereen de verantwoordelijkheid om zelf goed voor zijn dieren te zorgen. Maar het is nodig dat we grenzen stellen aan dieren die we wel en niet kunnen houden. Deze lijst maakt een eind aan bijvoorbeeld het thuis houden van wasberen.
Momenteel betreft de lijst alleen zoogdieren. Dijksma kijkt aan het eind van volgend jaar of ze een inventarisatie kan maken van vogels en reptielen die wel of niet gehouden mogen worden.
De staatssecretaris heeft ook een lijst opgesteld van zoogdieren die goed gehouden kunnen worden. Op de lijst staat onder meer konijn, paard, ezel, varken, geit, hond en kat.
De hele lijst bekijken kan hier
cc-foto: Cenz

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.