22

Deadline: binnen drie maanden sterven of dokken

Terminaal zieke vrouw leeft langer dan drie maanden en moet daarom zelf voor haar zorg betalen

Een terminaal zieke vrouw uit Zaandam en haar echtgenoot zijn de dupe geworden van de ingewikkelde regelgeving van verschillende zorginstanties. Omdat de vrouw langer leeft dan men van te voren had verwacht, moest ze haar hulp na drie maanden zelf betalen. Volgens de Palliatieve Thuiszorg-regels zou ze alleen recht op drie maanden vergoeding hebben.

De vrouw kreeg in oktober te horen dat ze ongeneeslijk ziek is. De verwachting was dat ze de kerst niet zou halen. Haar laatste maanden wilde ze graag thuis in haar vertrouwde omgeving doorbrengen, in plaats van een verzorgingstehuis.

Om toch de nodige zorg te krijgen, kreeg het stel een aantal hulpmiddelen van verschillende zorginstanties. Zo kwam er een ziekenhuisbed, dat zichzelf opblaast om doorliggen te voorkomen, een zuurstofapparaat en een po, omdat de vrouw moeilijk kon lopen. Alleen: het was natuurlijk niet de bedoeling dat deze langer dan drie maanden gebruikt zouden worden. Bovendien kan de subsidie uitsluitend online aangevraagd worden. Sta je dan, met je 80 jaar.

En dus kreeg het stel van de zorginstanties te horen dat terminaal zieke patiënten die na drie maansen nog steeds in leven zijn, zelf de kosten moeten betalen voor de hulpmiddelen. Er zijn wel wat subsidies, maar die aanvragen duurt maanden. En wie weet hoe lang de vrouw nog te leven heeft. Het is al een heel wonder dat ze nu nog leeft. Omdat de po betalen te duur was, werd deze dan ook weer opgehaald.

De kapper van het stel plaatste het verhaal op Facebook, waarna het meer dan 18.000 keer werd gedeeld. Inmiddels heeft het verhaal de betrokken instanties ook bereikt en plot willen ze het betrokken echtpaar toch wel helpen en alle eventuele kosten op zich nemen.

Overigens heeft de overheid in 2009 al besloten dat de PTZ-indicatie die door de CIZ (Centrum Indicatiestelling Zorg) wordt afgegeven een geldigheidsduur van één jaar heeft. De patiënt mag dus een jaar gebruik maken van de indicatie en de daaraan gekoppelde zorguren.

RTV NH: ‘Terminaal zieke vrouw Zaandam leefde te lang’

Geef een reactie

Laatste reacties (22)