35

De deal is rond: Eerste Kamer stemt in met Oekraïne-verdrag

De Eerste Kamer is dinsdag akkoord gegaan met het associatieverdrag tussen de EU en Oekraïne. Een ruime meerderheid stemde voor de goedkeuringswet, die in 2015 al door de Tweede Kamer is goedgekeurd. Daarmee behoort het gebakkelei over het associatieverdrag tot het verleden. Dat schrijft de NOS.

In april vorig jaar werd nog een referendum gehouden over het associatieverdrag. De initiators wilden ermee voorkomen dat het verdrag er zou komen, om op die manier te voorkomen dat Oekraïne ooit een kans maakt om lid te worden van de EU. Premier Rutte kwam uiteindelijk met de EU overeen dat er een inlegvel bij het verdrag komt, waarop staat dat het associatieverdrag niet betekent dat Oekraïne automatisch bij de EU mag.

De NOS schrijft:

Bij de stemming in de Tweede Kamer in februari steunde een meerderheid van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks de goedkeuringswet. Als in de Eerste Kamer alleen die partijen voor zouden hebben gestemd, zou dat niet genoeg zijn geweest, maar uiteindelijk sloten ook het grootste deel van het CDA en de fracties van ChristenUnie, SGP en OSF zich bij de voorstanders aan. SP, PVV, 50Plus, Partij voor de Dieren en drie CDA-leden stemden tegen.

Geef een reactie

Laatste reacties (35)