Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Deal met Iran voorkomt nieuwe oorlog

  •  
03-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
154 keer bekeken
  •  
obama_300_14.jpg
Historisch nucleair akkoord binnen handbereik ... Jarenlange dreiging nieuwe kernmacht afgewend
De VS en Iran zijn het eens geworden over de belangrijkste aspecten van een te sluiten nucleair verdrag dat moet voorkomen dat de islamitische staat een eigen kernwapen ontwikkelt. Met de afspraken wordt een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten voorkomen.
Vox vat de belangrijkste afspraken samen:
Iran geeft 14.000 van de 20.000 nucleaire centrifuges op. Alleen sterk verouderdde modellen blijven behouden. Er mogen geen nieuwe gebouwd of ontwikkeld worden.  Iran geeft 97 procent van zijn verrijkte uranium op en houdt slechts 300 kilo van de huidige voorraad van 10.000 kilo over. Iran vernietigt of exporteert de kern van de plutoniumfabriek in Arak en vervangt die door een kern die geen militair bruikbaar plutonium kan vervaardigen. Volgens deskundigen betekent het dat Iran definitief niet meer in staat zal zijn een kernbom te maken.
De gesprekken over de belangrijkste elementen van het verder uit te werken verdrag vonden plaats tussen Iran en vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland: VS, Groot-Brittannië, Frankrijk, China en Rusland. De afspraken moeten voorkomen dat Iran een eigen kernwapen ontwikkelt. Israël is er niet gerust op dat dit akkoord een Iraans kernwapen uitsluit. Voorstanders van het akkoord wijzen er op dat de afspraken een nieuwe oorlog voorkomt. De Verenigde Staten zouden anders met militaire middelen de nucleaire capaciteiten van Iran uitschakelen omdat het alternatief, economische sancties, tot nu toe weinig effect heeft. Obama wees daar ook op in zijn speech :
Als je de onvermijdelijke critici van dit akkoord los hoort gaan, stel hen dan een eenvoudige vraag: denk je echt dat dit controleerbare akkoord, als het volledig gesteund en toegepast wordt door de wereldmachten, een slechtere optie is dan het risico van een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten?
Met de “onvermijdelijke” critici doelt Obama op Israël en de Republikeinen. Zij menen dat Iran niet te vertrouwen valt. Die houding komt er op neer dat er geen afspraken met het land vallen te maken en de facto alleen de militaire optie overblijft. Militair geweld is zowel bij Netanyahu als de Republikeinen een geliefd middel om problemen “op te lossen”. Obama is aantoonbaar tegenstander van nieuwe oorlogen.
In Lausanne hebben de wereldmachten afspraken gemaakt die in juni tot een verdrag moeten leiden. De NOS :
Minister Koenders van Buitenlandse Zaken noemt de overeenkomst “een goed resultaat” van de onderhandelingen. Wel wijst hij erop dat het nog een hele klus zal worden om de details uit te werken. “Door de complexiteit van de onderwerpen zal dit nog steeds een uitdaging zijn.” 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.