Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Debat: 100 dagen VVD-PvdA

  •  
11-02-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
show_item.jpeg
Hoe bevalt het monsterverbond? ... Is Nederland toe aan democratische vernieuwing nu opponenten samenwerken? ... Een avond met Maurice de Hond en andere Joop-opiniemakers ... Kom ook!
Joop presenteert in samenwerking met debatcentrum Arminius in Rotterdam een avond over het kabinet Rutte II en de regeringscoalitie die voor het eerst in de geschiedenis bestaat uit de tot elkaar veroordeelde politieke tegenstanders VVD en PvdA. Dat roept ook de vraag op: Wat valt er bij de volgende verkiezingen nog te kiezen?
Tip: Arminius deelt vrijkaarten uit aan bezoekers die via Twitter reserveren. Check dat.
Deel 1: De coalitie, hoe bevalt die? Op de avond dat het kabinet Rutte II honderd dagen aan de macht is, een debat over de vraag hoe dit kabinet bevalt. Is dit een goede coalitie na jaren van polarisatie? Of juist een recept voor maatschappelijke onvrede?
Hoe pakt het kabinet zaken aan, gaat het ons door de crisis loodsen? Maakt de onverwachte eenheid de regering juist sterker of durft niemand meer iets echt te besluiten?
Deel 2: Valt er nog wat te kiezen? Voor een democratisch land heeft de Nederlandse kiezer wel heel erg weinig zeggenschap via het stembiljet. We kennen geen referenda, we kiezen de premier niet, we kunnen geen voorkeur laten merken voor een bepaalde coalitie en de Eerste Kamer kiezen we ook al niet direct. Op lokaal niveau is het niet veel beter: we kiezen de burgemeester niet en evenmin de wethouders of de kleur van het college.
Kortom, de Nederlandse burger kan amper invloed uitoefenen op de regerende machten. Dat was misschien logisch in de 19e eeuw maar kan dat in de 21e eeuw niet beter? En hoe dan?
Een boeiende debatavond met opiniepeiler Maurice de Hond , fervent pleitbezorger van meer democratie. Lees hierover zijn opiniestuk. En met politiek filosoof Gerard Drosterij , politiek historicus Ewout Klei en Josien Pieterse (directeur Netwerk Democratie). 
Special guest: Maureen Brokken.
RTEmagicC_arminius.jpg
De avond wordt gepresenteerd door Francisco van Jole
Dinsdag 12 feburari 20:00 uur
Arminius , Museumpark 3, Rotterdam
entree € 5 /  Rotterdampas gratis
De avond wordt ook  live gestreamd .

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.