Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Debat: De nieuwe hulp

  •  
18-04-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
owhulp_300_01.jpg
Joop presenteert ism Arminius en Wereldpodium een avond over de toekomst van ontwikkelingshulp: Kunnen we het zelf? Wat werkt het beste? En hoe gaan we dat doen? Met o.a. Marcia Luyten en Francisco van Jole
De regering wilde tot de fors korten op ontwikkelingshulp en in de publieke opinie wordt dat voornemen gesteund. De val van het kabinet verandert dat laatste waarschijnlijk niet snel. Terwijl de overheid zich terugtrekt worden particuliere initiatieven steeds populairder. Meer mensen reizen af naar een ontwikkelingsland om daar zèlf te helpen of verstrekken via online crowdfunding microkredieten aan beginnende ondernemers.
Ook het bedrijfsleven doet meer aan ontwikkelingshulp. Maar is de groei van dit soort nieuwe initiatieven voldoende om de bezuinigingen door de overheid op te vangen? Komt de hulp beter terecht, of is juist de jarenlange ervaring van ontwikkelingsorganisaties noodzakelijk om effectief te helpen? Zijn bedrijven meestal slechts geïnteresseerd in het oppoetsen van hun eigen imago of kunnen ze juist veel efficiënter hulp bieden? Waarom zijn de nieuwe initiatieven populairder dan de traditionele organisaties?
Sprekers:
Marcia Luyten – journalist en Oeganda-kenner, publiceert regelmatig voor NRC Handelsblad en op Joop. Zij zal uiteenzetten wat de criteria zijn van geslaagde ontwikkelingshulp Evelijne Bruning – directeur van The Hunger Project , waarin armoede wordt bestreden met geld uit het bedrijfsleven 
Lau Schulpen – docent en onderzoeker ontwikkelingsstudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen, heeft veel onderzoek gedaan naar de de opkomst van particuliere initiatieven in ontwikkelingssamenwerking. 
1%Club / Marianne Gybels – De 1%club is een online crowdfunding platform dat mensen in staat stelt 1% van hun inkomen, tijd, kennis of vaardigheden in te zetten voor projecten in ontwikkelingslanden.
Gespreksleiding: Francisco van Jole
Woensdag 25 april | 20 u | 5 euro entree, studenten en Rotterdampas gratis
Locatie: Arminius, Museumpark 3, Rotterdam
reserveren via website van Arminius 
Dit debat is een samenwerking van Arminius, Joop.nl en Wereldpodium in opdracht van NCDO, het Nederlandse kennis- en adviescentrum voor burgerschap en internationale samenwerking. 
Kom ook naar het debat, luister en praat mee, ontmoet elkaar. Arminius ligt op loopafstand van Rotterdam CS.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.