23

Debat: Harder straffen of beter straffen?

Een ex-bankovervaller, een wetenschapper, een onderzoeker en een Leefbaar-politicus. Olv: Francisco van Jole

Vaak klinkt de roep om hardere, strengere straffen. Maar werkt dat ook? Hoe streng of slap zijn onze gevangenissen eigenlijk?

In Nederland ligt het recidive-percentage, dat wil zeggen het aantal veroordeelden dat na vrijlating opnieuw de fout in gaat, iets onder de 50 procent. In Noorwegen ligt dat veel lager, rond de dertig procent. En er is een gevangenis die een nog lager percentage kent: 16 procent. In Bastoy brengen geselecteerde gevangenen de laatste =jaren van hun straf door. Het is een enorm vrije gevangenis met veel begeleiding, een knuffelbajes.

Wat moeten we met die kennis? Is zo’n straf nog wel rechtvaardig? Of is het belangrijker dat een crimineel niet opnieuw de fout in gaat?

In deze Denkcafé aflevering van Arminius discussiëren woensdag 19 juni vanaf 20:00 uur:
Rein Gerritsen, ex-bankovervaller/filosoof. Hij schreef zijn biografie ‘Knock-Out’ en ’13 ongelukken’ over het Nederlandse strafsysteem.
René van Swaaningen, hoogleraar criminologie aan de Erasmus Universiteit en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Criminologie.
Toon Molleman, gevangenisonderzoeker voor het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie.
Robert Simons, gemeenteraadslid Leefbaar Rotterdam en woordvoerder Veiligheid en Bestuur.

Peter de Koning verzorgt een column en Francisco van Jole leidt het debat.

cc-foto: Wikimedia

Lees ook het artikel van Rein Gerritsen op Joop: De knuffelbajes

Geef een reactie

Laatste reacties (23)