289

‘Debat nodig over de prijs van vrijheid’

GroenLinks kamerlid Tofik Dibi hoopt zo de onderlinge acceptatie te bevorderen

GroenLinks Tweede Kamerlid Tofik Dibi roept op tot een groot maatschappelijk debat over ‘de prijs van vrijheid’.

Dat doet hij in een interview met Nu.nl. Aanleiding voor zijn oproep vormt de bedreiging aan het adres van PvdA-lid Marcel Duijvesteijn vanwege zijn kritische opstelling ten opzichte van de Islam. Dibi wil met het maatschappelijke debat de acceptatie van verschillen in de Nederlandse samenleving vergroten en af van de ‘sport van het bedreigen’. Dibi daarover:

Het lijkt er bij te horen. Cartoonisten worden bedreigd, Ayaan en Geert, de Southpark-makers. Maar ook Femke Halsema heeft aangifte gedaan, advocaat Spong en zelfs Herman van Veen. (…) Nederland is altijd het meest vooruitstrevende land in het integratiedebat geweest. Wij weten wat de issues zijn in een open en vrije samenleving met een diversiteit aan religies en levensovertuigingen. Die bedreigingen zijn daar de naweeën van.  

Dibi vindt dat het debat breder moet zijn dan alleen over de vrijheid van meningsuiting:

Het debat over de vrijheid van meningsuiting staat hier los van. Dit is een debat over de prijs van vrijheid. We wonen in een open en vrije samenleving. Dat betekent dat als je hier komt wonen je geconfronteerd kunt worden met dingen die je totaal niet aanstaat. Dat moet je slikken.

Op de vraag of Dibi zich alleen op moslims in Nederland richt antwoordt hij:

Niet alleen. De acceptatie van moslims en niet-moslims van het feit dat ze in een land wonen met heel uiteenlopende mensen komt steeds dichterbij. Ook een PVV-stemmer zal dan zijn schouder ophalen als er een nieuwe moskee in zijn wijk wordt gebouwd. En een salafist wegkijken als hij een travestiet in de straat ziet lopen. 

Geef een reactie

Laatste reacties (289)