288

Debat wordt beheerst door rechtse thema’s, links wint

Chaotisch debat verloopt langs klassieke links-rechts lijnen … VVD, CDA, PVV tegen lastenverzwaring … Halsema: 'Wie beweert dat de lasten niet omhoog zullen gaan liegt' … Bos geeft Wilders lesje in bezuinigen ... Update: Nederlands Debat Instituut: Bos de winnaar

In een chaotisch debat waar drie thema’s overheersten – bezuinigen, integratie en veiligheid – stonden links en rechts klassiek tegenover elkaar. Bos, Halsema, Rutte en Wilders kwamen het beste uit de verf.


Politiek leiders debatteren over integratie
Geüpload door Joop-nl. – Bekijk de laatste nieuwscontent.
Het eerste deel van het debat ging over de bezuinigingen en de vraag ‘Moeten de hogere inkomens extra betalen om de crisis te bestrijden?’ De antwoorden verliepen langs de bekende, voorspelbare lijnen (links ja, rechts nee). Wilders, Van Geel en Rutte hielden er aan vast dat de lasten niet verzwaard mogen worden.

Halsema concludeerde: ‘Wie beweert dat de lasten niet omhoog gaan liegt’. Bos constateerde dat de kopvoddentaks van Wilders ook een lastenverhoging is. ‘Dat is dus meteen al de eerste gebroken verkiezingsbelofte.’ Bos gaf Wilders later ook een lesje in bezuinigen omdat hij alle subsidies en een groot deel van de ambtenaren wil afschaffen om het geld te besteden aan veiligheid. Bos: ‘Bezuinigen betekent dat je geld inlevert en niet opnieuw uitgeeft’.

Bij de suggestieve vraag ‘Overdrijft de politiek de integratieproblemen?’ kwamen Wilders en Halsema tegenover elkaar te staan. Halsema stelde dat Wilders het land gijzelt met krankzinnige voorstellen en kiest voor intimidatie in plaats van emancipatie. Wilders verweet Halsema medeplichtigheid aan de integratieproblematiek, omdat ze steun verleende aan het generaal pardon. ‘Daar ben ik trots op’ reageerde ze.

Wilders probeerde een draai te geven aan zijn hoofddoekjesbelasting door te zeggen dat het in Frankrijk wordt ingevoerd, waar het dragen van een burka verboden wordt en tot een boete kan leiden.

Kant van de SP stelde dat het integratieprobleem gaat om andere zaken zoals de toename van zwarte scholen en gescheiden woonwijken.

Bij het punt veiligheid opperde Pechtold dat preventie beter werkt dan bestrijding.

De Volkskrant: Bos noemt D66 en VVD in tv-debat ‘hypocriet’

NRC Handelsblad: ‘Iedereen die zwaardere lasten uitsluit, liegt’

Update: Het Nederlands Debat Instituut heet Wouter Bos uitgeroepen tot winnaar van het debat. Halsema werd tweede. Dat schrijft het AD. Volgens het instituut kon Bos ‘keer op keer de aanvallen afweren zonder daarbij uit zijn rol als minister te vallen.’ Lees de volledige analyse.

Geef een reactie

Laatste reacties (288)