77

Decembermoordenaars gaan vrijuit

Update: [Video] Advocaat Gerard Spong in De Wereld Draait Door: 'Bouterse doet het gewoon in zijn broek' ... Nederland haalt ambassadeur terug ... Surinaams parlement stemt in met omstreden amnestiewet ... Oud-couppleger en huidig president Desi Bouterse kan niet meer worden vervolgd

De daders van de Decembermoorden in Suriname zullen vrijuit gaan. In het Nationale Assemblée is de omstreden amnestiewet aangenomen, met 28 stemmen voor en 12 stemmen tegen, zo meldt de NOS donderdagochtend. Op verzoek van de fractie Nieuw Front was de stemming hoofdelijk, zodat duidelijk zou zijn wie er voor de wet heeft gestemd. Ook de Surinaamse president Desi Bouterse kan nu niet meer worden vervolgd voor zijn aandeel in de moorden.


Update 19.55

Advocaat Gerard Spong was donderdagavond te gast in het VARA-programma De Wereld Draait Door. Het was al bekend dat hij namens de nabestaanden van de slachtoffers van de Decembermoorden wil aanklagen. In De Wereld Draait Door pleit hij onder meer voor een reisbeperking voor de parlementariërs die voor de amnestiewet hebben gestemd. Ook vraagt hij zich hardop af waarom nu pas, nu er bijna een strafeis gevormd is door de Krijgsraad, snel een wet wordt opgesteld. ‘Bouterse doet het gewoon in zijn broek’, aldus Spong. Ook vindt de advocaat dat Suriname minder vaak de ‘neo-kolonistische kaart’ moeten trekken. Spong wil dat de krijgsraad volgende week zegt ‘jullie kunnen de pot op met die amnestiewet’, omdat deze in strijd is met het internationaal recht. Officieel kan de Krijgsraad de wet onverbindend verklaren, aldus Spong.

Update 08.00
Minister Rosenthal van Buitenlandse Zaken roept de Nederlandse ambassadeur terug uit Paramaribo. Dat meldt NRC Handelsblad.

Eerder
De NOS meldt verder dat de Nederlandse ambassadeur Jacobi in Suriname het besluit van het Surinaamse parlement betreurt.”Behalve Nederland hebben ook de VS, Frankrijk en de EU in een vroeg stadium gepleit om deze weg niet te kiezen. Dat pleidooi is helaas niet beantwoord”, zei Jacobi.

Wat de gevolgen zijn kan de ambassadeur nog niet zeggen. Daarover zal hij eerst overleggen met het ministerie. CDA-Kamerlid Ferrier gaat namens haar partij pleiten om het proces tegen de verdachten van de Decembermoorden toch door te laten gaan, aldus de NOS.

Vanuit Suriname en Nederland wordt gereageerd. Trouw maakte een overzicht: 

‘Vandaag zijn de 15 slachtoffers opnieuw vermoord’, zegt Romeo Hoost van het Comité Slachtoffers Suriname.

Frans Timmermans, Tweede Kamerlid PvdA: ‘Rosenthal roept ambassadeur Jacobi terug naar Nederland. Dat is een goede eerste stap. Rosenthal zegt er bij: ‘De verdachten komen Nederland in ieder geval niet in.’ Ik mag toch hopen dat verdachten die hier gewoon in de bak horen er wel in mogen om hun straf uit te zitten? Bouterse is veroordeeld voor drugscriminaliteit. Hij moet zijn straf nog uitzitten. Dat betekent in Nederland, waar normaal gesproken twee derde wordt uitgezeten, dat hij 7 jaar moet brommen.’

Tweede Kamerlid van de VVD Han ten Broeke: ‘Uitermate betreurenswaardig. Ik ben diep teleurgesteld dat is gebeurd wat iedereen al vreesde. Het is zorgwekkend en slecht voor de Surinaamse democratie. Met het terughalen van de ambassadeur laat minister Rosenthal zien dat hij het hoog opneemt. Ik ben blij dat hij heeft aangekondigd in overleg met Europese collega’s verder te kijken wat er nu moet gebeuren. Ook neemt hij al een voorschot op wat de VVD en CDA al hebben aangegeven: Nederland blijft gesloten voor de verdachten van de decembermoorden.’

Harry van Bommel, Tweede Kamerlid SP: ‘Zeer teleurstellend en een klap in het gezicht van de nabestaanden. Ik hoop van harte dat men de moed heeft het proces naar de decembermoorden af te maken. Een veroordeling van Bouterse en anderen zou passen bij het rechtsgevoel van mensen. Dat hoeft dan niet meteen te leiden tot een gevangenisstraf. Het is verstandig dat minister Rosenthal de ambassadeur heeft teruggeroepen.’

Ook op Twitter stromen de reacties over de aangenomen amnestiewet binnen:

Presentator Humberto Tan:

“De amnestiewet vind ik tot in mijn vezels niet te begrijpen. Het is beledigend voor de slachtoffers, gericht op macht, blind voor Recht.

Foto-cc: Nicholas Laughlin

Foto voorpagina: Ex-legerleider en voorzitter van de Mega Combinatie, Desi Bouterse, en ex-rebellenleider tevens voorzitter van de A-Combinatie, Ronnie Brunswijk. In het midden Caprino Allendy, plaatsvervangend voorzitter van het Surinaamse parlement.

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (77)