Laatste update 18:34
31

Deel EP-leden heeft enorme bijverdiensten

Sommige Europarlementariërs verdienen naast hun een salaris van 8484 euro en onkostenvergoeding van 4400 euro nog een vermogen bij. Dat blijkt uit onderzoek van de anti-corruptieorganisatie Transparency International. Grootste bijverdiener is de Italiaan Renato Soru. De sociaal-democraat is ook directeur en oprichter van internetgigant Tiscali en ving zo’n 1,5 miljoen euro uit zijn nevenactiviteiten.

De liberale leider Guy Verhofstadt haalde bijna anderhalf miljoen euro extra binnen. Hij staat op nummer 3. Op 2 staat Antanas Guoga, alias Tony G, die behalve lid van de christendemocratische fractie ook professioneel pokerspeler is. Bij de dertig topverdieners zitten geen Nederlanders, het Franse EP-lid Angélique Delahaye, tevens burgemeester van Saint-Martin-le-Beau, staat op de 30e plaats en klust er voor zo’n drie ton bij.

De NOS schrijft:

Bij de Nederlandse Europarlementariërs valt Agnes Jongerius (PvdA) op met bijna een ton extra aan inkomen over de afgelopen jaren. Geld dat ze overigens schenkt aan goede doelen, zoals het Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam.Franse politici krijgen het meeste geld, met bijbanen als burgemeester, dokter en advocaat, gevolgd door Italianen en Duitsers. De Nederlandse parlementariërs bevinden zich in de middenmoot. Estland is hekkensluiter, daar is slechts één politicus met een bijbaan met een vergoeding van 14 euro.

De meeste bijklussers zitten in verhouding bij de rechts-populistische partijen. Meer dan de helft van de Europe of Nations and Freedom Group (ENF) waar ook Brexit-leider en ex-beurshandelaar Nigel Farage toebehoort, klust bij. De minste bijverdieners zitten bij European United Left en Nordic Green Left (GUE/NGL).

Het is niet verboden dat EP-leden bijverdienen, zolang ze dat maar melden. Dennis de Jong, lid van het EP voor de SP, wil er vanaf.

cc-foto: Alde Communications

Geef een reactie

Laatste reacties (31)