108

Deel Senaat wil enquête naar privatisering

PvdA, SP en ChristenUnie willen enquête naar privatisering in de zorg, het spoor en het loodswezen, maar ook bij bedrijven als KLM en PTT ... SP-fractievoorzitter Tiny Kox denkt dat de kwestie de politieke verschillen overstijgt

Senatoren van PvdA, SP en ChristenUnie willen een parlementaire enquête naar twintig jaar privatisering in Nederland. De komende week hopen de drie fractieleiders VVD en CDA te overtuigen van het nut van zo’n enquête. Het initiatief komt met name van ChristenUnie fractieleider Egbert Schuurman.

De Volkskrant meldt dat de Eerste Kamer in 1887 voor het laatst een parlementaire enquête heeft gehouden. SP’er Tiny Kox die zaterdag tot Eerste Kamer fractieleider van de SP werd benoemd, maakte de plannen vandaag bekend bij de partijbijeenkomst in Amersfoort.

“Privatisering was de afgelopen twintig jaar het grootste maatschappelijk proces dat we kennen, maar toch doen we er geen studie naar, terwijl we weten dat het naast positieve ook veel negatieve en onverwachte effecten heeft gehad.

Kox hoopt dat VVD en CDA de enquête zullen ondersteunen. “We denken dat de kwestie de politieke verschillen overstijgt.” De SP wil dat de enquête zich met name gaat richting op de zorgsector, het spoor en het loodswezen, maar ook kijkt naar de verzelfstandiging van bedrijven als KLM en PTT.

Volkskrant: Deel Eerste Kamer wil enquête naar privatisering

Geef een reactie

Laatste reacties (108)