250

Deens integratiedebat laait op na moordpartij op Utoya

Deense liberale krant wil debat nuanceren en pakt eigen discussieforum aan ... Geen anonimiteit meer en grove woorden geweerd

Nederland heeft Geert Wilders. Denemarken worstelt met EU-parlementslid Morten Messerschmidt die zwaar onder vuur is komen te liggen na het incident op het Noorse eiland Utoya. Moordenaar Breivik verwees in zijn manifest naar de 30-jarige Messerschmidt die Wilders informeerde over het Deense model en hem inspireerde om een gedoogconstructie aan te gaan.

Messerschmidt is lid van de Volkspartij die net als de PVV ook werd gedwongen tot een verklaring na de moordpartij in Noorwegen. De partij gebruikt regelmatig bewoordingen als ‘oorlog’ met betrekking tot moslims maar distantieert zich nu door te zeggen dat zij nooit hebben opgeroepen tot geweld. Oud minister van buitenlandse zaken Ellemann-Jensen denkt daar anders over.

Je kunt er niet omheen dat door het ophitsen van mensen en het aan de lopende band gebruiken van dit soort uitdrukkingen, er een bepaalde sfeer ontstaat. Het is duidelijk dat dit kan bijdragen tot tragedies zoals die nu in Noorwegen”, laat de oud-minister weten aan Trouw.

Bij het incident in Noorwegen kwam ook een Deense vrijwilligster om. Het is opmerkelijk dat er niet meer slachtoffers zijn gevallen. De Deense sociaal-democratische jeugdafdeling reist ook iedere zomer af naar het Noorse eiland, maar besloot dit jaar naar Oostenrijk te gaan.

In Denemarken krijgt ook historicus/journalist Lars Hedegaard kritiek te verduren. Hij is oprichter van de Danish Free Press Society en onderhoudt nauwe banden met Geert Wilders. Volgens Hedegaard zullen er in de toekomst enclaves in Europa ontstaan waar christenen en moslims elkaar bevechten, schrijft Trouw. Breivik bewonderde hem daarvoor. Ook de Deense ex-premier en huidige voorzitter van de Navo, Anders Fogh Rasmussen krijgt Breivik’s waardering. Hij noemt hem de enige Europese leider ‘wat op ruggengraat lijkt’, vermoedelijk vanwege zijn optreden in de cartooncrisis.

De Deense liberale krant Berlingske heeft het voortouw genomen om het debat op internet te sussen. Wie wil reageren kan dat voortaan alleen doen onder vermelding van de echte en volledige naam. Ook zou de krant voortaan regelmatig grove reacties van de site verwijderen. “We willen er op toezien dat de toon van het debat op internet net zo gefundeerd is als in de gedrukte krant,” aldus hoofdredacteur Tom Jensen. De actie komt nadat de sociaal-democraten opriepen tot verscherpte controle op het debat op internet.

Trouw: Ook Denen worstelen met harde toon integratiedebat

cc-foto: gmcmullen

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (250)