26

Deense bakkers aangebrand om kaneelregels EU

Te veel kaneel zou lever beschadigen ... Bemoeienis met geliefde banketwaren maakt Denen woest

‘Als je niet tegen kaneel kunt, blijf dan uit mijn keuken’, aldus boze bakkers en smulpapen in Denemarken. Ze verzetten zich tegen de EU-richtlijnen voor de dosering van kaneel, een belangrijke specerij in de Deense bakkerstraditie. De richtlijnen werden aangepast nadat onderzoek uitwees dat een te veel aan coumarine – een stof die in kaneel zit – gezondheidsrisico oplevert in de vorm van leverschade.

De Deense voedsel en warenautoriteit nam de EU-richtlijn over, maar zou deze volgens Deense bakkers verkeerd hebben toegepast. Deense zoete broodjes werden namelijk aangemerkt als ‘alledaagse’ etenswaren en mogen voortaan nog maar 15 milligram kaneel per kilo deeg bevatten. ‘Traditionele’ etenswaren, die gemiddeld maar eens in de zo veel tijd worden gegeten, mogen tot wel 50 milligram kaneel bevatten.

Hardy Christensen, voorzitter van de Deense bakkersvereniging, is woest:

We maken hier al 200 jaar brood en gebakjes met kaneel. En dan zegt de regering nu ineens dat ons bakkersgoed niet traditioneel zou zijn? Ik ben al 43 jaar bakker en heb nog nooit zoiets meegemaakt, het is bizar. Als we minder kaneel gebruiken dan verandert dat de kenmerkende smaak van onze gebakjes en worden ze minder lekker. Normaal gesproken doen we braaf wat ons door de regering gezegd wordt, maar nu moeten we echt ingrijpen. Genoeg is genoeg.

De bakkers hebben geprobeerd een andere kaneelsoort die minder coumarine bevat te gebruiken, maar dat werkte niet. Bovendien eten Denen volgens hen gemiddeld maar twee zoete broodjes per week, waardoor de gezondheidsrisico’s wel mee zouden vallen. Ze verzamelen nu zo veel mogelijk informatie om de Deense overheid ervan te overtuigen hun oordeel te herzien. In februari wordt de zaak opnieuw bekeken.

cc-foto: kobiz7

Geef een reactie

Laatste reacties (26)