24

Deense marine arresteert activisten bij Europese walvisslachting

Sea Shepherd in actie tegen barbaarse 'traditie' op de Faroer eilanden

De Deense marine heeft assistentie verleend bij het oppakken van 14 activisten van de internationale dierenbeschermingsorganisatie Sea Shepherd. De activisten proberen op de Faeröer eilanden, gelegen 1200 kilometer ten noordwesten van Nederland tussen Schotland en IJsland, de massale slachting van walvissen tegen te gaan.


De ‘grinds’, zoals de traditionele zeer wrede en bloederige slachtingen van walvissen op de eilanden worden genoemd, vinden ieder jaar plaats. Walvissen worden een baai ingedreven waar ze worden opgewacht door leden van de plaatselijke bevolking die met messen en haken op de weerloze zoogdieren inhakken. De barbaarse slachting wordt door de 50.000 zielen tellende bevolking gekoesterd als een oude traditie die ze in stand willen houden. Ook kinderen nemen deel aan de gruwelen zoals te zien is op deze foto die wordt verspreid door tegenstanders. De Faeröer zijn een autonoom gebied binnen het koninkrijk Denemarken.

Activisten uit de hele wereld protesteren al jaren tegen de wrede praktijk. Deze maand nog reisde Pamela Anderson naar de eilanden af om actie te voeren tegen de dierenmishandeling.

Een team van de Sea Shepherd, onder leiding van Lamya Essemlali (foto links), directeur van de Franse afdeling, is al 85 dagen aanwezig rond de eilanden en poogt de walvissen van de wisse dood te redden. De Deense politie nam ook boten in beslag, waaronder de B.S. Sheen die gesponsord wordt door acteur Charlie Sheen. De acteur stelt dat Denemarken medeplichtig is. Zaterdag werden 33 grienden, die met 5 tot 7 meter behoren tot de grootste dolfijnsoorten, aan stukken gehakt. Jaarlijks worden er rond deze tijd honderden dieren afgeslacht voor de traditie.

De Sea Shepherd zegt dat de beelden duidelijk maken dat de Deense autoriteiten betrokken zijn bij de slachting. Directeur Paul Watson wil de zaak aanhangig maken bij het Europees Parlement. Het is EU-landen verboden walvisjacht te ondersteunen.

foto arrestatie: Sea Shepherd / Nils Greskewitz

Geef een reactie

Laatste reacties (24)