Laatste update 10:10
68

Deense populisten stellen varkensvlees verplicht

Populisten hebben er een handje van veel lawaai te maken over problemen die niet bestaan. In de Deense gemeente Randers mogen aan de 60.000 inwoners voortaan geen gehaktballen meer verkocht worden zonder varkensvlees. Dat heeft de gemeenteraad met een meerderheid van 1 stem (16-15) besloten naar een voorstel van de rechtse partijen Venstre en de Deense Volkspartij.

De partijen beweerden dat varkensvlees als ingrediënt uit gehaktballen dreigt te verdwijnen omdat het in strijd is met de islamitische spijswetten, en overigens ook met de joodse. Gemeentelijke voorzieningen mogen daarom vanaf nu in kantines geen gehaktballen meer verkopen waar geen varkensvlees in zit. Of dat betekent dat ook de wereldberoemde Gehacktbal van de Nederlandse Vegetarische Slager tot verboden voedsel wordt verklaard is onbekend.

De Deense spijswetgeving leidt tot veel kritiek. Aan de ene kant zijn er mensen die stellen dat de politiek zich niet moet bemoeien met culinaire recepten, aan de andere kant wordt benadrukt dat het een fantoomprobleem betreft. Er is in tegenstelling tot wat de populisten beweren geen instelling in Randers waar varkensvlees van het menu is verbannen. Dat bleek vorige week weer toen de populistische minister van integratie Inger Støjberg  vertelde dat er kinderdagverblijven zijn waar geen varkensvlees meer te verkrijgen is. Media legden bloot dat het een broodjeaap betrof, er was geen kinderdagverblijf te vinden waar die regel gold. De populiste verklaarde dat ze spijt had maar hield vol dat het waar was want ze “had het van goede vrienden gehoord”. Dat laatste is trouwens een van de standaardingrediënten van broodjeaapverhalen. Maar voor wie moslims wil pesten maakt dat allemaal niet uit.

De discussie over gehaktballen woedt in Denemarken al ruim twee jaar, er bestaat zelfs een woord voor: frikadellekrigen. De Denen noemen gehaktballen namelijk frikadellen. Dat zou eens verboden moeten worden.

cc-foto: Michael Caroe Andersen

 

Geef een reactie

Laatste reacties (68)