35

‘Deetman spaarde voormalig hoogste kerkleider’

NRC: Belastende feiten over Van Luyn bewust weggelaten in misbruikonderzoek

Wim Deetman die de commissie leidde naar het seksueel misbruik van meisjes in de katholieke kerk heeft zijn opdrachtgever, bisschop Ad van Luyn ontzien. NRC meldt dat belastende feiten over de toenmalige hoogste kerkleider in Nederland niet zijn vermeld. Andere negatieve informatie is slechts ‘omfloerst’ weergegeven, met weglating van zijn naam.

Van Luyn was tijdens het onderzoek voorzitter van de bisschopconferentie en had Deetman persoonlijk gevraagd of hij het onderzoek naar het misbruik in de katholieke kerk wilde leiden. Deetman rondde deze week zijn onderzoeksopdracht af met een tweede aanvullend rapport.

Al voor het begin van het onderzoek van Deetman lag Van Luyn al onder vuur in de media. Hij zou als overste van de congregatie van salesianen, misbruikslachtoffers in de kou laten staan en affaires in de doofpot hebben gestopt. Ook zou hij betrokken zijn geweest bij het overplaatsen van een pedofiele priester en drong hij aan op het seponeren van een politiezaak tegen een andere pedofiele priester. Ook bisschop Frans Wiertz van Roermond zou zijn ontzien.

Peter Nissen, hoogleraar spiritualiteitsstudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen zegt tegen NRC:

Ik stel vast dat de zittende bisschoppen zijn ontzien, Van Luyn voorop. De gepensioneerde bisschoppen, onder wie Bär, Simonis en Gijsen, kregen een heel andere behandeling.

Update zondag 17 maart

De commissie-Deetman ontkent dat bisschop Ad van Luyn is ontzien in het rapport over het kindermisbruik in de katholieke kerk. De commissie meent dat NRC een onjuiste voorstelling van zaken geeft.

NRC: Deetman meldde belastende feiten Van Luyn niet

Geef een reactie

Laatste reacties (35)