14

Defensie benoemt betrokkene ‘gifverf’ als onderzoeksleider

Bijna 200 medewerkers Defensie aan kankerverwekkende stof blootgesteld ... Leidinggevende was betrokken maar Defensie vindt dat geen probleem voor onafhankelijkheid onderzoek

Bijna tweehonderd medewerkers van Defensie zijn onnodig ziek geworden doordat ze werkten met het kankerverwekkende Chroom-6 omdat Defensie de voorgestelde maatregelen van de arbeidsinspectie ‘te duur’ vond. Oud-luchtmachtcommandant Freek Groen ligt onder vuur wegens zijn rol in deze zaak, omdat hij ook zijn eigen medewerkers met de levensgevaarlijke stof liet werken. Kritiek of niet; Defensie staat achter zijn benoeming. Dit meldt EenVandaag woensdag.

sitestat
Het ministerie van Defensie liet aan EenVandaag weten:

De heer Freek Groen is een ervaren Luchtmacht Commodore met uitgebreide kennis en ervaring binnen diverse onderdelen van de defensie organisatie. Dit is de reden geweest om hem te vragen om aan de interne Taskforce leiding te geven. De Taskforce begeleidt het proces en doet geen zelfstandig onderzoek. De Taskforce heeft ook geen invloed op de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek.

Freek Groen is onderzoeksleider van de taskforce die de problemen met de kankerverwekkende chroom-6 verf en camouflage-verf zal gaan onderzoeken. D66-Kamerlid Wassila Hachchi is daar fel op tegen want volgens haar moet elke schijn van belangenverstrengeling of betrokkenheid worden voorkomen.

Groen heeft jarenlang bij Defensie van de gezondheidsrisico’s afgeweten, maar wilde dit niet laten oplossen vanwege de bijkomende kosten.  EenVandaag geeft het voorbeeld van een spuiterij op vliegbasis Twente. Daar werden Nederlandse straaljagers met de stof geverfd, onder leiding van Groen.

Nadat Defensie in 1987 wist dat haar medewerkers onvoldoende tegen kankerverwekkende stoffen werden beschermd in werkplaatsen, liet de leiding dit alsnog elf jaar zo doorgaan.

NOS: Onderzoeksleider gifverf in opspraak

Cc-foto: Archangel12

Geef een reactie

Laatste reacties (14)