4

Defensie discrimineerde eigen tolken in Afghanistan

Tolken in Kamp Holland geïntimideerd door militairen en gediscrimineerd ... Tegen de afspraken in worden foto's van tolken verspreid

Defensie is in Afghanistan zeer nalatig geweest tegenover haar tolken. Dat meldt Nieuwsuur op basis van een waslijst aan klachten van voormalige tolken. Ze werden onder meer gediscrimineerd vanwege hun geloof en werden nodeloos in gevaar gebracht, aldus de tolken. Ook werden ze geïntimideerd door militairen. Ze stappen nu naar de rechter voor een schadevergoeding.


Zo vertelt een tolk in het programma dat hij niet mocht bidden. Ook moest hij twee maanden lang in zijn onbeschermde container blijven als het raketalarm afging. De militairen mochten wel een schuilplaats zoeken. Ook regelde Defensie niets wat betreft het eten; de meeste tolken zijn islamitisch en mogen daarom alleen halalvlees eten.

Shockerend is de verspreiding van foto’s van zeker twee tolken door Defensie. Tegen de afspraken in. Afgesproken was dat ze niet in uniform gefotografeerd zouden worden, om hun veiligheid te kunnen waarborgen, maar dat is toch gebeurd. De foto’s werden vervolgens op een website van de Rijksoverheid gepubliceerd. Eén van de tolken verklaart tegenover Nieuwsuur:

Dat is zeer zeer gevaarlijk, voor mijn gezin, voor mijn familieleden in Afghanistan. Ook voor mijn toekomst is het gevaarlijk. Levensgevaarlijk.

Defensie erkent dat bij zeker eenderde van de zeventig uitgezonden tolken zaken mis zijn gegaan. Het ministerie zegt dat ze intensief worden begeleid – een groot deel zit thuis met zware psychische klachten -, lonen, recht op premies en verlof worden gelijkgetrokken. De advocaat van de tolken beklaagt zich in Nieuwsuur echter dat het allemaal te lang duurt. De enige uitweg is nu een stap naar de rechter.

De Tweede Kamerfracties PvdA, CDA en D66 willen opheldering van minister Hennis-Plasschaert: de problemen moeten zo snel mogelijk worden opgelost. Zo zegt CDA-Kamerlid Knops:

Als er structureel afspraken niet worden nagekomen, ben je gewoon niet betrouwbaar

Geef een reactie

Laatste reacties (4)