21

Defensie gaat hackers trainen om ‘vijandige’ computers aan te vallen

Gevechtsrichtlijnen moet de regering nog vaststellen

Het Nederlandse leger gaat zo’n vijftien hackers trainen om vijandige computers aan te vallen. De Volkskrant meldt dat de cybercommando’s beginnen dit jaar met een eenjarige opleiding bij het Delftse computerbeveiligingsbedrijf Fox-It beginnen.

Het nieuws werd donderdag tijdens een door de Koninklijke Militaire Academie georganiseerd symposium over cyberdefensie in Breda bevestigd, schrijft de Volkskrant. Dat er hackers zouden worden opgeleid werd ruim anderhalf jaar geleden door toenmalig minister van Defensie Hans Hillen al aangekondigd.

Over het offensieve gebruik van computertechnologie citeert de krant Hans Folmer, commandant van de Taskforce Cyber:

Het gaat erom dat je in een militair conflict de vijand het gebruik van zijn middelen ontzegt. Dus beschiet je een tank, bombardeer je een commandopost en probeer je hun computers uit te schakelen.

De gevechtsrichtlijnen moet de regering nog vaststellen. In periodes dat er geen missies zijn, zullen de cybersoldaten bij de militaire inlichtingen- en veiligheidsdienst MIVD worden geplaatst. De Nederlandse inlichtingendiensten mogen van de wet al inbreken in een ‘geautomatiseerd werk’.

Volkskrant: Leger gaat vijftien hackers opleiden

Foto-cc: Defense Images

Geef een reactie

Laatste reacties (21)