42

Defensie kruipt richting grondoorlog Irak

Trainingsmissie mogelijk uitgebreid ... Uitbreiding deelname 'politiek zeer gevoelig'

Defensie studeert op plannen om de deelname van Nederlandse militairen in de oorlog in Irak uit te breiden. Een trainingsmissie die in januari van start gaat, zal ook buiten de kazernes opereren.

De Volkskrant bericht dat de Commandant der Strijdkrachten, generaal Tom Middendorp, de wens tot uitbreiding van deelname aan de oorlog in Irak heeft bevestigd:

Het gaat onder meer om Nederlandse militairen die vanaf de grond Islamitische Staat-doelwitten moeten aanwijzen voor F16-piloten (de zogenoemde Forward Air Controllers). Een andere optie is dat Nederlandse commando’s hun Iraakse collega’s buiten de poort van een veilige kazerne begeleiden. Het kabinet neemt nog voor de Kerst een besluit over de inzet van Nederlandse grondtroepen.

Tot nu toe neemt Nederland alleen met F-16’s deel aan de luchtaanvallen tegen IS in Noord-Irak. Dat zou uitgebreid worden met landmachtsoldaten. In de Volkskrant spreekt defensie-specialist Ko Colijn van ‘mission creep’, de neiging om militaire missies beetje voor beetje uit te breiden en door te zetten. In 2010 leidde de pogingen van CDA om zo de militaire aanwezigheid in Afghanistan, tegen eerdere afspraken in, te verlengen tot een breuk met coalitiepartner PvdA.

President Obama, die van het beëindigen van de Irak-oorlog in 2008 een politieke missie maakte, zou overwegen alsnog weer grondtroepen naar het land te sturen.

foto: ministerie van defensie

Geef een reactie

Laatste reacties (42)