Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Defensie schoot ernstig tekort bij incident in Mali

  •  
27-09-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
152 keer bekeken
  •  
36764942412_29b0e4e7b5_z
Updates onderaan
Vorig jaar kwamen twee Nederlandse militairen in Mali om het leven na een ongeluk met een mortiergranaat tijdens een oefening. Nu blijkt dat het ongeluk veroorzaakt werd omdat ze gebruik maakten van een  partij granaten die afgekeurd was, maar die door Defensie alsnog werden ingezet. Defensie zou het rapport waarin de mortiergranaten werden afgekeurd ‘bewust genegeerd’ hebben. Dat zegt Jean Debie, voorzitter van de defensievakbond VBM tegen RTL Nieuws.
De mortiergranaten waren door een keurmeester van Defensie afgekeurd, omdat ze volgens hem onveilig waren. Volgens Debie is dit rapport genegeerd en zijn de 29-jarige Henry Hoving en de 24-jarige Kevin Roggeveld daardoor onnodig om het leven gekomen.
De partij afgekeurde mortiergranaten werden, ondanks de waarschuwing, gewoon ingezet in Afghanistan. De granaten die overgebleven waren werden in 2010 teruggebracht naar Nederland. Ook daar werden ze niet opnieuw geïnspecteerd. De partij granaten werden in 2014 naar Mali gebracht, waar Nederland een nieuwe missie begon. Daar ging het mis en kwamen de Nederlandse militairen om het leven.
Debie noemt het ‘een bittere pil voor de nabestaanden’, want als Defensie zich had gehouden aan zijn eigen veiligheidsprotocollen, waren Hoving en Roggeveld niet om het leven gekomen.
Update 10.30 Na het incident is een onderzoek ingesteld door de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Het oordeel is vernietigend: Defensie is volgens de onderzoeksraad ‘ernstig tekort geschoten’ in zowel de zorg voor de militairen als het materieel. De politieke wens om aan de missie mee te doen was zo groot, dat men kosten wat kost mee deed: “de grenzen van veilig werken werden opgezocht”. De onderzoeksraad schrijft in het vernietigende rapport dat “het belang van munitieveiligheid en goede medische voorzieningen ondergeschikt is geraakt aan de voortgang van de missie in Mali”.
Dat het munitiebeheer van Defensie niet op orde is blijkt ook wel uit de wijze waarop het onderzoek moest plaatsvinden: de raad reisde afgelopen zomer op verzoek van Defensie naar Mali om de restpartij granaten te kunnen onderzoeken. Defensie had de rest van de munitie echter al in het najaar van 2016 vernietigd.
Update 14.20 Demissionair-premier Rutte vindt dat – ondanks het genadeloos harde rapport, demissionair minister Hennis (Defensie) gewoon aan kan blijven. Op die vraag antwoordde hij: “Ja, dat vind ik zeker.” Meer wilde hij niet kwijt.
Hennis laat weten dat Defensie de aanbevelingen in het rapport zal overnemen. In eerste instantie zei de minister dat de conclusies van de OvV hard waren aangekomen, maar die reactie trok ze later weer in. Hennis:
"De veiligheid en gezondheid van onze militairen staan bij iedereen voorop. Het ongeval in Kidal, waarbij twee militairen zijn omgekomen en een derde militair zwaar gewond raakte, heeft ons allemaal diep geraakt."
cc-foto:  Phoenix OOCL

Meer over:

nieuws, defensie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.