Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Defensie poogde NOS-correspondent tot spionage te dwingen

  •  
15-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
nos.jpg
Als journalist niet mee zou werken, zou Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst imago van NOS-correspondent bezoedelen
De geheime dienst van Defensie, de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst, kortweg MIVD, heeft in het verleden een NOS-journalist geprobeerd te dwingen tot spionage. Dat schrijft voormalig hoofdredacteur van NOS, Hans Laroes in zijn boek ‘littekens van de dag’, dat vrijdag verschijnt.
Een werknemer van de MIVD zette de NOS-journalist onder druk omdat hij wel eens informatie had doorgespeeld. Hij verwachtte een wederdienst van de journalist. Als deze niet mee zou werken, zou de MIVD’er uitlekken dat de journalist voor de geheime dienst werkte, ook al was dat niet het geval.
Hans Laroes nam contact op met toenmalig minister van Defensie, Henk Kamp. Toen bleek dat de MIVD’er in strijd had gehandeld met de instructies moest deze zijn biezen pakken. Kamp garandeerde de correspondent dat hij op geen enkele manier met dit verhaal geconfronteerd zou worden.
Laroes schrijft in zijn boek dat de Staat en politici vaker berichtgeving van het NOS Journaal proberen te beïnvloeden. Als voorbeeld wordt het CDA-Campagneteam rond Jan Peter Balkenende voor de verkiezingen van 2006 aangehaald. Het team was ‘witheet’ toen NOS geen bericht wilde maken over de peiling na het slotdebat.
Het boek van Laroes gaat over ‘hoe er gemanipuleerd wordt en hapklare brokjes van spindoctors en bedrijven zo in het nieuws komen’.
cc-foto: Harry_nl
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.