31

‘Defensie staat op het punt te verdwijnen’

Studie wijst uit dat ministerie, als gevolg van geplande bezuinigingen in partijprogramma's, zal verdwijnen

Het Haagse Centrum voor Strategische Studies (HCSS) heeft een analyse gemaakt van tien verkiezingsprogramma’s en de doorberekening van het CPB. Uit deze analyse blijkt dat als het aan de linkse partijen ligt, er in de komende jaren bijna 20.000 medewerkers bij Defensie worden ontslagen. Nederland zal dan niet meer aan nationale en internationale verplichtingen kunnen voldoen, aldus HCSS-directeur Rob de Wijk.

JSF F-35 STOVL First Flight Lockheed Martin Lightning II adj DSC_3347
De Wijk en zijn denktank roepen al jaren de bezuinigingen op Defensie onverantwoord zijn. Volgens hem snijden ook het CDA en de VVD meer in Defensie, omdat het in kiesonderzoeken een populair gebied is om in te snijden.

NRC schrijft:

In hun programma’s maken politieke partijen niet expliciet hoe diep zij het mes in defensie willen zetten, maar uit de plannen waar het CPB uit put, blijkt dat de SP 1,5 miljard kort. De PvdA en GroenLinks besparen 1 miljard. Die kortingen komen bovenop de lopende bezuiniging van 1 miljard. Het CPB maakt duidelijk dat de partijen zich baseren op een ambtelijk rapport van twee jaar geleden. De consequenties van dat scenario: de landmacht opheffen en 23.500 defensiebanen schrappen. Twee jaar geleden had de krijgsmacht nog 70.000 werknemers, intussen zijn er al een paar duizend weg.

Volgens De Wijk past de politiek internationale dreigingen aan, aan het beschikbare budget:

De staat is opgericht om de veiligheid van zijn onderdanen te garanderen. Wat doen politici in tijden van financiële krapte? Ze passen de internationale dreigingen aan, aan het beschikbare budget.

NRC: Studie: defensie staat op punt te verdwijnen door bezuinigingen

cc-foto: Robert Plaskota

Geef een reactie

Laatste reacties (31)