21

Defensie start toch onderzoek naar wangedrag cadetten

Defensie ontkende maar minister neemt aantijgingen nu 'zeer serieus'

Het Ministerie van Defensie stelt toch een onderzoek in naar de wanpraktijken op de Defensie Academie (NLDA) in Breda. In eerste instantie erkende zijn ministerie de beweringen van de militaire vakbond (ACOM) niet, maar Van Middelkoop zegt tegen de NOS de aantijgingen toch ‘zeer serieus’ te nemen.

Zeven van onze leden hebben recent met dergelijke praktijken te maken gehad”, zegt ACOM-voorzitter Jan Kleian in de Telegraaf. “Fysiek geweld en seksuele intimidatie zijn onacceptabel op een kaderopleiding van defensie. Volgens voormalige docenten van de NLDA is dit het topje van de ijsberg.

Bij de NLDA maakt het personeel zich schuldig aan aanranding, racisme en vrouwenhaat. Naast fysiek geweld werden er ‘grappen’ gemaakt over bijvoorbeeld het ‘uitroeien’ van Marokkanen.  Dat schreef de Telegraaf afgelopen zaterdag.


Bij de militaire vakbond zijn zeker zeven slachtoffers van misdragingen bekend. Slachtoffers zouden de opleiding de rug toe keren of overgeplaatst worden. De daders zijn volgens de vakbond nooit gestraft. 

VVD-Kamerlid André Bosman, voormalig F-16-vlieger bij defensie, reageerde geschokt in de Telegraaf: “Integriteit is heilig. Defensie zou afscheid van die daders moeten nemen. Helaas vertrekken vaak juist de slachtoffers.” PvdA politicus Angelien Eijsink heeft al te kennen gegegeven na de begrotingsbesprekingen de minister aan de tand te voelen over de ‘schrijnende’ gevallen bij de NLDA.

Telegraaf: Wangedrag bij cadetten
NOS: Defensie onderzoek wangedrag

cc-foto: Ministerie van Defensie

Geef een reactie

Laatste reacties (21)