9

‘Defensie stelt personeel bloot aan asbest’

Onderzoeksprogramma Brandpunt Reporter: 'Honderden marinemensen liepen het risico asbest in te ademen'

Opvarenden van de onderzeeër de Zeeleeuw van de Koninklijke Marine zijn langdurig blootgesteld aan asbest. Dat stelt het onderzoeksprogramma Reporter Brandpunt op basis van onderzoek.

In een bericht op de site van het programma stellen de programmamakers:

De gevaarlijke asbestvezels zitten tussen de bundels bedrading van de boot. Volgens interne documenten van Defensie gaat het om een “historische besmetting” die al is ontstaan tijdens de bouw van de onderzeeboot, 25 jaar geleden. In die kwarteeuw hebben honderden marinemensen op de Zeeleeuw gevaren, waarbij ze het risico liepen asbestvezels in te ademen. De marine heeft besloten om de dodelijke vezels niet te verwijderen, maar vast te plakken met een speciale hars. “Anders zouden we het schip moeten slopen,” zegt de directeur Materiële Instandhouding van de Koninklijke Marine, C. Boelema Robertus in de uitzending. Maar uit een vertrouwelijk stuk waaruit Brandpunt Reporter citeert, blijkt dat Defensie het asbestvrij maken van de Zeeleeuw te duur vindt. “Het reinigen van de kabels zou enorm veel extra sanerings- en herstelwerk met zich meebrengen.”

Asbestvezels kunnen kunnen wanneer ingeademd een ongeneselijke vorm van kanker veroorzaken: mesothelioom. Eerder vorig jaar ontstond er al ophef rondom Defensie omdat er kankerverwekkende chemicalien werden gebruikt waarvoor de leiding binnen Defensie gewaarschuwd werd, maar alsnog niet tot handelen overging.Brandpunt Reporter meldt dat het ministerie van Defensie al eerder aan veel medewerkers een schadevergoeding moest betalen wegens asbest.

Het ministerie van Defensie heeft sinds 2004 aan 167 (oud)medewerkers een schadevergoeding moeten betalen omdat ze op het werk asbestkanker hebben opgelopen. Uit onderzoek van Brandpunt Reporter blijkt dat 115 slachtoffers bij de Koninklijke Marine hebben gewerkt. Hoewel werkgevers in Nederland wettelijk verplicht zijn om een registratie bij te houden van werknemers die met asbest in aanraking zijn gekomen, kan het ministerie van Defensie niet zeggen hoe veel (oud)werknemers zo’n asbest-aantekening hebben. Dat wordt volgens het ministerie niet centraal bijgehouden.

Brandpunt Reporter, zondag 4 januari, 22.35 uur NPO 2

Geef een reactie

Laatste reacties (9)