Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Defensie stelt personeel bloot aan asbest'

  •  
02-01-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
91 keer bekeken
  •  
marine300.jpg
Onderzoeksprogramma Brandpunt Reporter: 'Honderden marinemensen liepen het risico asbest in te ademen'
Opvarenden van de onderzeeër de Zeeleeuw van de Koninklijke Marine zijn langdurig blootgesteld aan asbest. Dat stelt het onderzoeksprogramma Reporter Brandpunt op basis van onderzoek.
De gevaarlijke asbestvezels zitten tussen de bundels bedrading van de boot. Volgens interne documenten van Defensie gaat het om een “historische besmetting” die al is ontstaan tijdens de bouw van de onderzeeboot, 25 jaar geleden. In die kwarteeuw hebben honderden marinemensen op de Zeeleeuw gevaren, waarbij ze het risico liepen asbestvezels in te ademen. De marine heeft besloten om de dodelijke vezels niet te verwijderen, maar vast te plakken met een speciale hars. “Anders zouden we het schip moeten slopen,” zegt de directeur Materiële Instandhouding van de Koninklijke Marine, C. Boelema Robertus in de uitzending. Maar uit een vertrouwelijk stuk waaruit Brandpunt Reporter citeert, blijkt dat Defensie het asbestvrij maken van de Zeeleeuw te duur vindt. “Het reinigen van de kabels zou enorm veel extra sanerings- en herstelwerk met zich meebrengen.”
Het ministerie van Defensie heeft sinds 2004 aan 167 (oud)medewerkers een schadevergoeding moeten betalen omdat ze op het werk asbestkanker hebben opgelopen. Uit onderzoek van Brandpunt Reporter blijkt dat 115 slachtoffers bij de Koninklijke Marine hebben gewerkt. Hoewel werkgevers in Nederland wettelijk verplicht zijn om een registratie bij te houden van werknemers die met asbest in aanraking zijn gekomen, kan het ministerie van Defensie niet zeggen hoe veel (oud)werknemers zo’n asbest-aantekening hebben. Dat wordt volgens het ministerie niet centraal bijgehouden.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.