26

‘Defensie verbiedt uitgave over Srebrenica’

Defensie wil in tijd van coalitievorming en grote bezuinigingen alleen positief in het nieuws komen

Het ministerie van Defensie heeft een speciale uitgave van het blad De Onderofficier over Srebrenica verboden. Aandacht voor Srebrenica is volgens Defensie schadelijk voor de landmacht, meldt het televisieprogramma Netwerk dinsdag.

Het blad is een uitgave van Defensie, maar wordt ook extern verspreid. De Onderofficier wilde met het oog op de vijftiende herdenking van de val van Srebrenica een speciaal nummer hierover uitbrengen. Dat meldt Netwerk dinsdag.

Toen luitenant-kolonel Paul Kolken, hoofd van de afdeling Communicatie van Defensie van het voornemen hoorde, verbood hij de publicatie. In een e-mail aan de redactie, die in het bezit is van Netwerk, schrijft hij onder andere:

Publicatie van deze special zal naar alle waarschijnlijkheid de landmacht schade berokkenen”.

In een tijd van coalitievorming enerzijds en grote bezuinigingen anderzijds wil Defensie alleen “positief in het nieuws'” komen.

Kamerleden van de VVD, PvdA, SP en D66 vinden dat er geen enkele reden is van Srebrenica een taboeonderwerp te maken.

Een woordvoerder van minister van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) stelt dat het besluit de publicatie te verbieden is genomen omdat het niet het juiste moment werd gevonden om het onderwerp te behandelen.

Lees hier meer

Geef een reactie

Laatste reacties (26)